Απόλυτος πρωταγωνιστής των βρετανικών εκλογών αναδείχθηκε και δίκαια, σύμφωνα με τις έδρες που κατέλαβε, ο Μπόρις Τζόνσον (365 έδρες) εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι τυμπανοκρουσίες και οι θριαμβολογίες καλά κρατούν, ωστόσο ο Τζόνσον καλείται άμεσα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα για την Βρετανία κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας της. Καταλυτικός παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι η γραμμή που θα χαράξει η κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το σκληρό παζάρι μετά το Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα ώστε να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που θα σημάνει πως από την 1η Φεβρουαρίου η Βρετανία θα πρέπει να «κολυμπήσει» χωρίς το «σωσίβιο» της ΕΕ. Και αυτό φυσικά συνεπάγεται αρκετά νέα δεδομένα για την οικονομική ζωή της χώρας. Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σιδεροδέσμια της στασιμότητας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να εξασθενούν και τη δυναμική της άλλοτε κραταιάς μεγάλης νήσου να χάνεται.
Σε αυτό το αχαρτογράφητο τοπίο ο Τζόνσον θα ξεκινήσει το σκληρό παζάρι για τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, που πιθανώς θα προκαλέσει και εσωτερικούς κλυδωνισμούς στην ίδια του τη χώρα, ανάλογα με τη σκληρότητα αυτών. Παράλληλα, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να αποφύγει μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2020 για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει παραχωρήσεις χωρίς να έρθει αντιμέτωπος με τους «αντάρτες» του κόμματός του. Παρ'όλα αυτά μακροπρόθεσμα, το μέλλον της βρετανικής οικονομίας προμηνύεται δύσκολο. Οικονομικές μελέτες και αναλύσεις δείχνουν ότι εκτός της ΕΕ, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί πιο αργά σε πραγματικούς όρους από ό,τι εάν είχε παραμείνει μέλος της. Ο βαθμός σχετικής απώλειας (συρρίκνωσης της οικονομίας - degree of relative loss) υπολογίζεται μεταξύ 4%-10% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με τους όρους της εμπορικής και εργασιακής σχέσης που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση κατά 0,4%-1% σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της Βρετανίας, που σημαίνει πως αν η οικονομία της «τρέχει» με 2% εντός ΕΕ, πλέον θα «τρέχει» με 1,5% περίπου, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το μέγεθος των οικονομικών «σοκ» στα οποία θα είναι πλήρως εκτεθειμένη. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο πόσο θα επηρεαστεί το City του Λονδίνου και η χρηματιστηριακή αγορά του.
Μικρό καλάθι από την HSBC
H HSBC έσπευσε άμεσα να στείλει το μήνυμά της στην Τράπεζα της Αγγλίας εμμένοντας στην έκκληση της για μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit. Συγκεκριμένα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων το Μάϊο του 2020 κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές που θα μπορέσουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο οικονομικό outlook. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο κίνδυνος γύρω από το Brexit συνεχίζει να υπάρχει. Η οικονομία της Βρετανίας απέφυγε την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2019, αλλά υπάρχουν αυξημένα σημάδια που δείχνουν επιβράδυνση από το νέο έτος. Σε αυτό το φόντο η Τράπεζα της Αγγλίας, υποβάθμισε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της οικονομίας για το 2020 σε 1,2% από 1,4 το 2019.
Ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ
Από την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τζόνσον και Ευρωπαίων εταίρων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα υπάρξει αμερικανική βοήθεια και πιο συγκεκριμένα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που φλερτάρει στην ιδέα επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία σε ένα πλάνο «win-win». Στο δεξιό στρατόπεδο του Τζόνσον αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση πως υπολογίζουν στην αμερικανική βοήθεια και συγκεκριμένα στη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ.