Γιατί η κρίση απειλεί τη Γερμανία το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η κρίση απειλεί τη Γερμανία το 2020
Πώς η πολιτική και οικονομική κρίση μπορεί να περάσει από τη Βρετανία στη Γερμανία το 2020.

Αντιμέτωπη με το «σκληρό προσωπείο» της κρίσης μπορεί να βρεθεί το 2020 η Γερμανία.

Όπως προειδοποιεί το CNBC, επικαλούμενο τις θέσεις οικονομολόγων, αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών, η πολιτική και οικονομική κρίση «ταυτότητας» που βίωσε στη σκιά του Brexit η Βρετανία, δεν αποκλείεται να «περάσει» στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης το 2020.

Άλλωστε το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας βιώνει, χωρίς αμφιβολία, μια περίοδο αστάθειας τον τελευταίο χρόνο, καθώς πληθαίνουν τα εμπόδια για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό των CDU, CSU και SPD.

Οι πολιτικές εντάσεις κορυφώθηκαν όταν τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού διαφώνησαν κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της κυβερνητικής συμμαχίας, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον του συνασπισμού το 2020.

Το «αντίο» της Μέρκελ

Η πόλωση στη γερμανική πολιτική σκηνή ολοένα και ενισχύεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί περαιτέρω, ενόψει των κρίσιμων εκλογών το 2021. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει άλλωστε γνωστοποιήσει πως δεν πρόκειται θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στην Καγκελαρία. Η αποχώρησή της όμως από το γερμανικό πολιτικό τοπίο θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Μέρκελ κυριαρχεί, άλλωστε, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εδώ και δύο δεκαετίες.

«Το κέντρο του πολιτικού ρήγματος μπορεί να περάσει από τη Βρετανία στη Γερμανία», δηλώνει στο CNBC ο Michael Browne, portfolio manager στην Martin Currie Investment Management. «Η Μέρκελ, μια εκπληκτική πολιτικός που σημάδεψε την τελευταία δεκαετία, ετοιμάζεται να φύγει… Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στη Γερμανία», προσθέτει.

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από τη γερμανική οικονομία

Η αβεβαιότητα για τη Γερμανία δεν πηγάζει μόνο από το πολιτικό πεδίο. Τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη γερμανική οικονομία ολοένα και πυκνώνουν, με τη χώρα να αποφεύγει οριακά μια τεχνική ύφεση το 2019.

«Η γερμανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μαζικό πρόβλημα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Το πρόβλημα θα έρθει από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενόψει της υποχώρησης των πωλήσεων και των αναγκαίων περικοπών θέσεων εργασίας», προειδοποιεί επίσης ο Michael Browne, κάνοντας λόγο για μια ριζοσπαστική επερχόμενη αλλαγή, για την οποία οι Γερμανοί δεν έχουν προετοιμαστεί…

«Τα χειρότερα για τη γερμανική οικονομία φαίνεται πως έχουν περάσει. Κανείς όμως δεν ξέρει τι… έπεται μετά τα χειρότερα», σημειώνει με νόημα ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider