Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit: Σε λίγες ώρες το «αντίο» της Βρετανίας στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit: Σε λίγες ώρες το «αντίο» της Βρετανίας στην ΕΕ
«Σάρκα και οστά» λαμβάνει το Brexit. Σήμερα η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την υλοποίηση του πολύκροτου «διαζυγίου» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα στις 11 το βράδυ ώρα Βρετανίας (1 τα ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας), το Brexit θα πάρει «σάρκα και οστά» και η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από 47 ολόκληρα χρόνια.

Η μεταβατική περίοδος

Αμέσως μετά το «αντίο» της Βρετανίας, θα ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος, διάρκειας 11 μηνών, στις σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα συνεχίσει να υπόκειται στους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες και με άλλες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, δεν θα έχει το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς νόμους. Απλά, θα τους ακολουθεί.

Η μεταβατική περίοδος θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά να διαπραγματευτούν τις μελλοντικές τους σχέσεις, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά και θέματα ασφάλειας.

«Η Βρετανία μπορεί να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, αλλά η σχέση τους δεν θα αλλάξει ουσιαστικά… ακόμη», εξηγεί μερίδα αναλυτών που μίλησε στο CNBC.

Από την πλευρά του το BBC περιγράφει, σε έναν αναλυτικό οδηγό, τι αλλάζει και τι όχι από το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου.

Τι αλλάζει

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό συμβαίνει καθώς τη στιγμή του Brexit, η Βρετανία αποχαιρετά όλους τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς.

2. Τέλος στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πάψει να δίνει το παρών στις Συνόδους Κορυφής. Εάν καταστεί αναγκαία η παρουσία του σε κάποια συγκεκριμένη Σύνοδο, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να λάβει ειδ8ική πρόσκληση από τους Ευρωπαίους.

3. Στο επίκεντρο το εμπόριο.

Από εδώ και στο εξής η Βρετανία θα μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με πολλές χώρες του κόσμου, προκειμένου να συνάψει εμπορικές συμφωνίες.

4. Αλλάζουν τα βρετανικά διαβατήρια.

Με την εφαρμογή του Brexit, θα αλλάξουν τελείως τα βρετανικά διαβατήρια. Οι Βρετανοί πολίτες θα αποκτήσουν νέα διαβατήρια, μπλε και χρυσού χρώματος, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα μπορντό διαβατήρια. Μέχρι ωστόσο να προωθηθεί πλήρως η έκδοση των νέων διαβατηρίων, θα παραμείνουν σε ισχύ τα μπορντό.

5. Εκδίδονται κέρματα για το Brexit.

Περίπου 3 εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα για το Brexit αναμένεται να τεθούν στην κυκλοφορία την Παρασκευή. Είναι κέρματα των 50 πενών και φέρουν πάνω τους την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου», καθώς και την επιγραφή «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».

Η έκδοση των κερμάτων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αρκετοί υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αρνούνται να τα αποδεχθούν.

6. Κλείνει η μονάδα του Brexit στη Βρετανία.

Πρόκειται για την ομάδα που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά. Η ομάδα του Brexit δεν θα διεξάγει άλλωστε διαπραγματεύσεις σήμερα, ημέρα πραγματοποίησης του Brexit.

Καθώς αμέσως μετά το Brexit ξεκινάει η μεταβατική περίοδος – ήτοι μια περίοδος προσαρμογής – είναι φυσικό κάποια πράγματα να μείνουν ως έχουν, τουλάχιστον σίγουρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τι δεν αλλάζει

1. Ταξίδια

Τα ταξίδια από και προς τη Βρετανία θα είναι όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αεροπορικές πτήσεις και ταξίδια με τρένα ή πλοία θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία διαφορά.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι Βρετανοί θα μπορούν να στέκονται στις ίδιες ουρές που στέκονται και οι Ευρωπαίοι. Ένας Βρετανός που ταξιδεύει θα μπορεί να στέκεται στην ουρά των ευρωπαϊκών αφίξεων.

2. Άδειες οδήγησης

Όσο βρίσκονται σε ισχύ, θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτές.

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (European Health Insurance Card, EHIC).

Θα είναι κανονικά σε ισχύ κατά τη διάρκεια της 11μηνης μεταβατικής περιόδου. Είναι κάρτες που δίδονται στους Βρετανούς πολίτες και καλύπτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος. Μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος και θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ.

4. Ζωή και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου. Οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχύει και τώρα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

5. Συντάξεις

Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σύνταξη από το κράτος.

6. Συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλλει το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στη μεταβατική περίοδο.

7. Εμπόριο

Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί, χωρίς επιπλέον δασμούς και χρεώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider