Brexit: Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Σήμερα στις 11 το βράδυ ώρα Βρετανίας (1 τα ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας), το Brexit θα πάρει «σάρκα και οστά» και η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από 47 ολόκληρα χρόνια.

Η μεταβατική περίοδος

Αμέσως μετά το «αντίο» της Βρετανίας, θα ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος, διάρκειας 11 μηνών, στις σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα συνεχίσει να υπόκειται στους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες και με άλλες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, δεν θα έχει το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς νόμους. Απλά, θα τους ακολουθεί.

Η μεταβατική περίοδος θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά να διαπραγματευτούν τις μελλοντικές τους σχέσεις, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά και θέματα ασφάλειας.

«Η Βρετανία μπορεί να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, αλλά η σχέση τους δεν θα αλλάξει ουσιαστικά… ακόμη», εξηγεί μερίδα αναλυτών που μίλησε στο CNBC.

Από την πλευρά του το BBC περιγράφει, σε έναν αναλυτικό οδηγό, τι αλλάζει και τι όχι από το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider