Κοροναϊός: Στους 259 οι νεκροί - Όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοροναϊός: Στους 259 οι νεκροί - Όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους
ΗΠΑ, Αυστραλία και χώρες της Ασίας κλείνουν τα σύνορά της προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Ακόμα 46 άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα λόγω του κοροναϊό με αποτέλεσμα ΗΠΑ και Αυστραλία να αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους κινέζους τουρίστες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα φτάνει πλέον τους 259 όπως μετέδωσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31ης Ιανουαρίου το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Κατά τα στοιχεία των κινεζικών κεντρικών υγειονομικών αρχών, τους 45 από τους 46 νέους νεκρούς θρηνεί η επαρχία Ουμπέι και άλλον έναν ο δήμος της Τσονγκτσίνγκ.

Αυξημένα είναι και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, όπου το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με τα κρούσματα και τα θύματα του ιού να αυξάνουν αρκετές χώρες προχωρούν στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφύγουν της εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα τους.

Αυστραλία, ΗΠΑ και άλλες ασιατικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους

Μια εξ αυτών και η Αυστραλία η οποία αποφάσισε να απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.

Σύμφωνα με τον αυστραλό πρωθυπουργό η χώρα αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Κίνα καθόλου. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας οι οποίοι ωστόσο θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο.

Με το ίδιο σκεπτικό και οι αεροπορικές εταιρείες Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι και η Ουάσινγκτον συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. Επιπλέον προχώρησε σε κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ και την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες αλλά και τους αμερικανούς πολίτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει και χώρες της Ασίας, όπως το Βιετνάμ το οποίο ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αντίστοιχα Σιγκαπούρη και Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

«Ανώφελος ο πανικός» λέει η Κίνα

Από πλευράς της η Κίνα προειδοποιεί κατά του «ανώφελου πανικού». «Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο κινέζος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Παράλληλα το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, για την οδηγία στους πολίτες της να αποφεύγουν την Κίνα. «Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ.

Ωστόσο μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν παραδέχθηκε ότι «μέμφεται τον εαυτό του» επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις», δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικό γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider