Τουλάχιστον 80.000 Ουιγούροι κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί από την επαρχία Σινγιάνγκ, σε εργοστάσια σε ολόκληρη την Κίνα που παράγουν προϊόντα για μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής.
Όπως αναφέρει o Guardian, το Ινστιτούτο εντόπισε 27 εργοστάσια σε εννέα κινεζικές επαρχίες που χρησιμοποίησαν εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρθηκαν από «κέντρα επανεκπαίδευσης».
Η έκθεση αναφέρει ότι εργάζονται σε συνθήκες που «υποδεικνύουν έντονα καταναγκαστική εργασία», οι εργαζόμενοι ζουν σε κοιτώνες και υποχρεούνται να μελετούν μανδαρινικά.
Παράλληλα σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υποβάλλονται σε ιδεολογική εκπαίδευση και εμποδίζονται από την τήρηση θρησκευτικών τους συνηθειών.
Σε ποια εργοστάσια απασχολούνται οι Ουιγούροι
Τα εργοστάσια στα οποία απασχολούνται ήταν μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού που παράγουν προϊόντα για 83 παγκόσμια εμπορικά σήματα, όπως η Apple, η Nike και η Volkswagen, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα απέναντι στους Ουιγούρους και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο διεθνών ελέγχων.
Το Πεκίνο από την πλευρά του, λέει ότι στα λεγόμενα κέντρα επανεκπαίδευσης όπου υπολογίζεται ότι έχουν βρεθεί 1,5 εκατ. άνθρωποι, είναι εθελοντικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και ότι τους τελευταίους μήνες ότι οι περισσότεροι «μαθητές» τέτοιων κέντρων έχουν «αποφοιτήσει» και επέστρεψαν στην κοινωνία.
Η έκθεση του Ινστιτούτου προσθέτει ακόμη ότι και μετά την απελευθέρωσή τους από τους καταυλισμούς, οι πρώην κρατούμενοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και σε ορισμένες περιπτώσεις σε καταναγκαστική εργασία. Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός εκείνων που αποστέλλονται σε άλλες περιοχές της Κίνας ενδέχεται να είναι και πάνω από 80.000.