Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες - Η Αθήνα παρακολουθεί στενά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες - Η Αθήνα παρακολουθεί στενά
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν για να συζητήσουν τα ζητήματα του μεταναστευτικού

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με «διαφορετικά αποτελέσματα» από τις αυριανές επαφές του. Την ίδια ώρα η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά, αφού θεωρεί τα αποτελέσματα των επαφών του άμεσα εξαρτώμενα με την κρίση στον Έβρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν για να συζητήσουν τα ζητήματα του μεταναστευτικού, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και της κρίσης στην Συρία, όπως έγραψε στο twitter εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί μυστικό πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί την αναθεώρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, κάτι που είχε άλλωστε εκφράσει και στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε υποστηρίξει πως η Κοινή Δήλωση “δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί”.

Η Αθήνα παρατηρεί με προσοχή τα όσα κάνει ο Ερντογάν και θεωρεί πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία που συμφώνησε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη μπορεί να εξομαλύνει τα πράγματα ώστε να σταθεροποιήσει τις προσφυγικές ροές και να μειώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Στην Ευρώπη γνωρίζουν επίσης πως ο Ερντογάν εργαλειοποίησε τις μεταναστευτικές ροές και επανέφερε το σχέδιό του για τη δημιουργίας “ζώνης ασφαλείας” πλάτους 30 χλμ. κατά μήκος των Τουρκο-Συριακών συνόρων ζητώντας Ευρωπαϊκή στήριξη την οποία πάντως δεν έχει λάβει.

6 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας του, φιλοξενεί στο εσωτερικό της Τουρκίας 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δις ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους που συνομίλησε με το reader.gr, τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δώσει 6 δις ευρώ στην Τουρκία για την φιλοξενία και την ενσωμάτωση των προσφύγων, “μια συμφωνία από την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Γερμανία και η Ελλάδα θα ωφεληθούν”.

Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα

Παρά τα όσα λέει ο Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίστηκαν τους μετανάστες στα ελληνοτουρικά σύνορα και παρά τη διαφωνία που εξέφρασε τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που θεωρεί παράνομη την απόφαση της Αθήνας να αναστείλει για ένα μήνα την εξέταση νέων αιτημάτων ασύλου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πλήρη στήριξή τους στις αποφάσεις που έχει λάβει η Ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώθηκε και στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, όπου η Ευρώπη επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της στην πολιτική αποτροπή που υιοθέτησε η Αθήνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider