Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έπαψε να αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα καθώς, ως γνωστόν, επί της ουσίας «απορροφήθηκε» από το Υπερταμείο, που έχει πάρει ήδη τον «δρόμο» για να μετεξελιχθεί σε Επενδυτικό Ταμείο, ωστόσο, μαζί του έχει φέρει σημαντική «προίκα» στην ΕΕΣΥΠ. Η οποία αφορά τόσο στα assets και τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη ή ήταν υπό σχεδιασμό, όσο και την «αυτόνομη», ως έναν βαθμό, οντότητα του PPF, δηλαδή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), που αν και θα αποτελέσει μέλος του Υπερταμείου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως διακριτός λειτουργικός κλάδος δραστηριότητας.
«Μεταφέρονται» διαγωνισμοί και assets
Υπό αυτή την οπτική λοιπόν, στο Υπερταμείο «περνάνε» διαγωνιστικές διαδικασίες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που κατά βάση σχετίζονται με Λιμάνια (άλλωστε, το ΤΑΙΠΕΔ είχε πριμοδοτηθεί και με αυτά, ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων), Μαρίνες, Ακίνητα, Ιαματικές Πηγές, Κάμπινγκ κ.α., οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των οποίων θα συνεχιστούν. Θεωρητικά, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και με μεγαλύτερα assets (ενεργειακά ή οδικά), αλλά δεν εμπίπτουν όλα στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ που έχει κάνει τη δουλειά του (π.χ. έχει υπογραφεί η σύμβαση για την Εγνατία Οδό αν και εκκρεμεί η ανάληψή της από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αναμένει από το δημόσιο να κάνει τις κινήσεις που πρέπει). Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει και ρόλο για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Επιπρόσθετα, η μονάδα PPF, όπως έχουμε αναφέρει, έχει ήδη ωριμάσει, προωθήσει και διεκπεραιώσει πλήθος διαγωνισμών, άνω των 3,5-4 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για λογαριασμό υπουργείων, φορέων και τρίτων. Η μονάδα PPF έχει προωθήσει ή αναλάβει μεγάλες δράσεις, και μάλιστα με επιτυχία, που όπως έχουμε κατά καιρούς αναφέρει περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό και τη συντήρηση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών – πρόγραμμα Antinero, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την αναβάθμιση των υποδομών σε 93 Νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας, την αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), τη δημιουργία δύο νέων πράσινων επιχειρηματικών πάρκων Logistics στην Αθήνα (Φυλή) και τη Θεσσαλονίκη (στρατόπεδο Γκόνου, τη μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού, τη μετεγκατάσταση υπουργείων και υπηρεσιών του δημοσίου στην πρώην Πυρκάλ σε Δάφνη – Υμηττό (μέσω ΣΔΙΤ).
Ενώ, όπως έχουμε αναφέρει, προωθεί τη λεγόμενη «Αποστολή πέρα από την Ελλάδα», ή αλλιώς «Beyond Greece Mission» με την μονάδα PPF να αναλαμβάνει ρόλο project manager αλλά εκτός των συνόρων, π.χ. σε Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία κ.α.), στην Κύπρο και αλλού.
Λιμάνια, Μαρίνες και Κρουαζιέρα
Ειδικότερα, σημαντική είναι η «κληρονομιά» που έχει μεταφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο και σε άλλους τομείς, όπως η αξιοποίηση λιμένων, μαρίνων, ακινήτων, ιαματικών πηγών, αν και ήδη έχουν γίνει κινήσεις σε αυτά τα μέτωπα (π.χ. Λιμένες Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Φίλιππος Β’ Καβάλας κ.α.). Ωστόσο, ως γνωστόν, εκκρεμεί η έκδοσης απόφασης του ΣτΕ κατόπιν της αίτησης ακύρωσης του Επιλαχόντος Προτιμητέου Επενδυτή (Goldair) για τον Λιμένα Βόλου (αρχικός προτιμητέος επενδυτής ο ΟΛΘ συμφερόντων Σαββίδη), όπως έχει αναφέρει το insider.gr, όπου βέβαια «τρέχει» και διαδικασία αποκατάστασης ζημιών από τις κακοκαιρίες του 2023. Επίσης, αναμένεται η υποβολή προσφορών για τον Λιμένα Λαυρίου (για κρουαζιέρα, για μεγάλα yachts κ.α.). Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα (6 από τα 8 που αρχικά συμμετείχαν) είναι τα εξής: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Olympic Marine (Γ. Προκοπίου) - MSC Cruises, Jet Plan Shipping (μέλος της γνωστής ακτοπλοϊκής SEAJETS) - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), GPH Cruise Port Finance – Promarine, Israel Shipyards Industries, ΙΝΤΕΡΚΑΤ. Μένει να φανεί τελικά πόσα και ποια σχήματα θα δώσουν δεσμευτικές προσφορές.
Στο πρόσφατο (και μάλλον τελευταίο που έβγαλε- Δεκέμβριο 2024) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan), που αφορούσε όμως τα προ μηνών σχέδια (Ιούνιος 2024), γίνονταν αναφορά ότι το Ταμείο εκτιμά πως θα λάβει δεσμευτικές προσφορές το 1ο τρίμηνο του 2025. Να αναφέρουμε επίσης ότι το fund, ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, είχε αναλάβει την αξιοποίηση ή εκσυγχρονισμό πλήθους περιφερειακών λιμένων (Ζακύνθου, Στυλίδας, Χαλκίδας, Μυτιλήνης, Κύμης κ.α.) όπως και την ενεργειακή αναβάθμιση κάποιων υποδομών, ενώ σε εξέλιξη είναι διεργασίες για την αναβάθμιση του λιμένα Ραφήνας.
Εκκρεμούν επίσης διαδικασίες αξιοποίησης υποδομών σε Λευκίμμη Κέρκυρας, Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη θέση Σπηλιά (επίσης στο νησί) που όμως αποσύρθηκε ως διαδικασία κ.α., το οικονομικό κλείσιμο για τη μαρίνα Αργοστολίου (κατά το ADP εντός του 1ου τριμήνου του 2025), η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της μαρίνας Σκιάθου, της Ζακύνθου, της Ρόδου, της μαρίνας Μυκόνου (στο ΤΑΙΠΕΔ είχε περιέλθει όλος ο Λιμένας Μυκόνου με τρεις διακριτές δραστηριότητες: Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα), ενώ προβλέπονταν και νέος διαγωνισμός για τη μαρίνα Καλαμαριάς, με ήπια δόμηση.
Επίσης, έχει γίνει εκκίνηση διεθνούς διαγωνισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας στους λιμένες Κατάκολου, Πάτρας και Καβάλας – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» .
Ακίνητα, κάμπινγκ, ιαματικές πηγές
Στα τέλη 2024 το (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ακτή και Camping Ποσειδίου Καλάνδρας», έκτασης περίπου 129 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο Ποσείδι, στη Χαλκιδική. Ο διαγωνισμός αφορά στη μεταβίβαση στον Προτιμητέο Επενδυτή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, συγκεκριμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων (κυριότητας ή/και επιφάνειας επί του Ακινήτου, για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών). Για το ακίνητο έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), στο οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση ζώνης Τουρισμού – Αναψυχής στο σύνολο του ακινήτου. Το ΕΣΧΑΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα με Προεδρικό Διάταγμα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα assets στο χαρτοφυλάκιο που αποτελούν… εκκρεμότητες. Όπως είναι για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός για την Ακτή & Κάμπινγκ Κρυοπηγής (εκτός σχεδίου παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 117.000 τ.μ. σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Κρυοπηγής το οποίο λειτουργούσε ως camping), ή το επικλινές ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος, με έκταση 627,4 στρέμματα. Για το πρώτο αναμένεται διαγωνισμός το 2025, για το δεύτερο και νέο εγχείρημα αξιοποίησης.
Σύμφωνα με το ADP, υπάρχει το γνωστό ακίνητο Καραθώνα στο Ναύπλιο (παραθαλάσσιο ακίνητο, έκτασης 1.911,9 στρ. σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου, με πανοραμική θέα στον κόλπο του Άργους, με αμμώδες, παραλιακό μέτωπο μήκους 1.500 μ.), αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί (γίνονταν λόγος για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας 4ο τρίμηνο 2024, που ήδη έχει ξεπεραστεί), το παραθαλάσσιο ακίνητο στη θέση Ασπροβάλτα αποτελούμενο από δύο αυτοτελή τμήματα, ένα έκτασης 300.000 τ.μ. (εντός τους λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάμπινγκ του ΕΟΤ) και άλλο 1.125 τ.μ.. (προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2025), αλλά και η εκτός σχεδίου γηπεδική έκταση στο Δήμος Θέρμης του Ν. Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 526.499 τ.μ. όμορη, στην ανατολική του πλευρά, με το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας 2025), το ακίνητο – φιλέτο στη Σαμπάριζα, στην Ερμιόνη (αποτελείται από δύο γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 170.427 τ.μ.).
Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται η ιαματική πηγή Θερμοπυλών (η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου λόγω αρχαιολογικών, δασικών κλπ. περιορισμών), η ιαματική πηγή Υπάτης (το ακίνητο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Οίτη, με έκταση 704 στρεμμάτων περίπου και δομημένες επιφάνειες 8.100τ.μ., με ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, καταστήματα κ.λπ., στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε πολύ καλή κατάσταση με περίπου εκατό λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα, προβλέπεται δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ 1ο τρίμηνο 2025), η ιαματική πηγή Πλατύστομου (προετοιμασία τευχών διαγωνισμού, ακίνητο έκτασης 785.398 τ.μ. στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου, περιλαμβάνει ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων, αντίστοιχα και υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας) κ.α.
Προφανώς, πέραν των όσων αναφέρονται στο Επιχειρησιακό πλάνο, υπάρχουν και άλλα assets, όπως η Ιαματική Πηγή Αιδηψού, το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Γλυκόβρυση (Λακωνίας) κ.α.