Στο «κόκκινο» ξανά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» ξανά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο
Οι τράπεζες έριξαν χαμηλότερα την εγχώρια αγορά. Βαριές απώλειες για Cenergy.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που κάνει κουμάντο στην αγορά και το απέδειξε για πολλοστή φορά. Είτε θα ανεβαίνει σημαντικά συμπαρασύροντας όλη την αγορά υψηλοτερα, είτε θα υποχωρεί πιέζοντας όλο το ταμπλό.

Κύμα πωλήσεων προέκυψε στις ελληνικές τράπεζες και σήμερα και μάλιστα σε μεγαλύτερη ένταση από τις ευρωπαϊκές μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ. Περίεργες καταστάσεις στις δημοπρασίες, με πωλητές να χτυπούν ακόμη περισσότερο τις τράπεζες και ειδικά σε Eurobank και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 0,79% στι 1.542,17 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα ήτοι στα 102,38 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,97% για τον FTSE 25, αλλά με τις τράπεζες στο -2% και στις 1.496,72 μονάδες.

Βαριές απώλειες για την Eurobank στο -3,11% και τα 2,307 ευρώ, με την Πειραιώς στο -2,45% και τα 4,7 ευρώ. Απώλειες 2,13% για Alpha Bank στα 2,07 ευρώ, με την Κύπρου στο -1,82% και τα 5,40 ευρώ. Περιορισμένες οι απώλειες για την ΕΤΕ στο -0,78% και τα 9,10 ευρώ.

Βαριές απώλειες για Cenergy στο -3,10% και τα διυλιστήρια ενώ κατά 1,16% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ και κατά 0,88% o OTE. Απώλειες 0,82% για την Metlen και 0,48% για την ΓΕΚ. Από την άλλη σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε ο ΔΑΑ με κέρδη 1,28% στα 9,46 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 0,69% και τη ΔΕΗ στο 0,15%. Μίνι ράλι 2,11% για την Jumbo στα 26,10 ευρώ.

Η μεταβλητότητα παραμένει σε πολύ υψηλά κάτι που δε βοηθά τους επενδυτές να τοποθετηθούν. Μετοχές καταγράφουν τη μία ημέρα +3% και την επόμενη -3%, ενδεικτικό της τάσης νευρικότητας που επικρατεί στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές. Στα διεθνή, οι επενδυτές καταψηφίζουν τις πρακτικές Τραμπ και αποχωρούν μαζικά από τα αμερικανικά assets, με τη Wall Street να μη θυμίζει την άλλοτε κραταιά αγορά, αλλά μια αγορά ευάλωτη στις δηλώσεις Τραμπ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, τεχνικός αναλυτής «το υψηλό 15 ετών στις 1.750 μονάδες, η υποχώρηση στο χαμηλό των 1.450 μονάδων της 7ης Απριλίου αλλά και η αντίδραση που έβγαλε άμεσα ο Γενικός Δείκτης είναι εντυπωσιακά ορόσημα, τα οποία θέτουν ήδη από τον Απρίλιο ένα εύρος τιμών με το οποίο η Αγορά της Αθήνας θα αναμετρηθεί στο υπόλοιπο του έτους.

Ας είναι καλά ο Πρόεδρος που μας κρατά σε εγρήγορση, με τους δασμούς του να προκαλούν... κραδασμούς στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στο σχεδιασμό πολλών εισηγμένων και στα σενάρια μετόχων και αναλυτών για την "επόμενη μέρα".

Το Χ.Α. διαθέτει νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς δεν θα πληγούν από τους δασμούς σε φέτα και ελαιόλαδο... Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν παραμένουν γεμάτες συναισθηματισμό, με όσα αυτός συνεπάγεται για την απόκλιση των αγοραίων από τις "δίκαιες" τιμές διαπραγμάτευσης.

Οι μεν 1.750 μονάδες του Γενικού Δείκτη, οι υπεραγορασμένοι ταλαντωτές και η έξαρση των τραπεζικών μετοχών προφανώς θύμιζαν "magnificent" Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά στην οποία όλα βαίνουν καλώς. Την ίδια στιγμή, η απότομη, "εισαγόμενη" αντιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και το selloff που την ακολούθησε, προφανώς εμπεριείχαν δόσεις υπερβολής.

Διαγραμματικά η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική ενόσω αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος συγκλίνει πια στις 1.500 μονάδες. Τελικά το Χ.Α. είναι αναπτυγμένο ή αναδυόμενο; Ενώ περιμένουμε τους Οίκους Αξιολόγησης να μας «υποδείξουν την απάντηση"» εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα για να διατηρήσει την υπεραπόδοσή της έναντι των ξένων.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η Wall Street κινείται σε ρυθμούς bear market, το «ταπεινό» Χ.Α., μέσω του γνωστότερου δείκτη, καταγράφει αξιόλογα φετινά κέρδη. Προφανώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους τίτλων, με άλλες να γράφουν «σαραντάρες» τιμές και ιστορικά υψηλά και άλλες να καρκινοβατούν, αλλά η γενική εικόνα, όπως και το outlook, παρά τις όποιες διορθώσεις, παραμένουν θετικά»

«Κλείνοντας, επειδή «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» θα συστήσουμε για νιοστή φορά στους Έλληνες επενδυτές να διαφοροποιούν το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο μεταξύ εγχώριων και ξένων κλάδων και τίτλων και να διατηρούν επαρκές ποσοστό μετρητών ώστε τα margin call να μην τους χτυπάνε την πόρτα», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Ως προς τις κινήσεις της ΕΚΤ, ο Βίκτωρ Τροκούδης, CEO και ιδρυτής της Plum, αναφέρει πως «η σημερινή μείωση έρχεται τη στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του πορεία στη ζώνη του ευρώ. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% τον Μάρτιο, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ο δομικός πληθωρισμός επίσης μειώθηκε στο 2,4%, σημάδι ότι οι πιέσεις στις τιμές αρχίζουν να υποχωρούν. Είναι προς τιμήν της ΕΚΤ που δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο της, τη στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικά με την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τη διαμάχη εμπορίου ΗΠΑ–ΕΕ. Το ερώτημα μετά την προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν αν θα υπάρξει παύση στις μειώσεις, αλλά οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ αναμένεται να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και τις επενδύσεις, επιδεινώνοντας το ήδη χαμηλό επιχειρηματικό κλίμα και τη ζήτηση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ύφεσης. Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος αποπληθωριστικού σοκ, αν οι κατασκευαστές στραφούν στην ΕΕ για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους λόγω του υψηλότερου κόστους εμπορίου με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, αν υπάρξει πλήρης κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» τους δασμούς για 90 ημέρες, και η ΕΕ επέλεξε να αναστείλει την εφαρμογή νέων δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν προγραμματιστεί για Μάιο και Δεκέμβριο, αφήνοντας περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι δημοσιονομικές δαπάνες αυξάνονται, κυρίως στη Γερμανία αλλά και ευρύτερα στην ΕΕ, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Ανατροπές στο εμπορικό ισοζύγιο – Αυξήθηκαν οι εξαγωγές και μειώθηκαν οι εισαγωγές τον Φεβρουάριο

Λαγκάρντ: «Εξαιρετική» αβεβαιότητα από τις εμπορικές εντάσεις - Πιθανό το πλήγμα στην ανάπτυξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider