Ύφεση χειρότερη ακόμη και από εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 -2009 αναμένει για το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G20 η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανάφερε πως το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του κορονοϊού είναι ήδη ανυπολόγιστο και πως όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες. «Αυτή είναι μια στιγμή αλληλεγγύης – και η αλληλεγγύη ένα σημαντικό θέμα της σημερινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20», τόνισε.
Τα τρία ζητήματα
Στο σημείο αυτό η Γκεοργκίεβα ανέφερε πως κατά την τοποθέτηση της εστίασε σε τρία ζητήματα:
Πρώτον, στο ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 είναι αρνητικές και πως θα έχουμε μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου δυσμενής όπως εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή και χειρότερη. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως αναμένεται ανάκαμψη το 2021 και πως όσο ταχύτερα σταματήσει ο ιός, τόσο ταχύτερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη. «Υποστηρίζουμε έντονα τις έκτακτες δημοσιονομικές δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Χαιρετίζουμε τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών για να διευκολύνουν τη νομισματική πολιτική. Αυτές οι τολμηρές προσπάθειες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και ολόκληρης την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη περισσότερα θα χρειαστούν, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, στο ότι αν και οι προηγμένες οικονομίες είναι γενικά σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην κρίση, πολλές αναδυόμενες αγορές και χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτές οι χώρες που επηρεάζονται σοβαρά από τις εξωτερικές κεφαλαιακές ροές θα πληγούν από την υποχώρηση της εγχώριας δραστηριότητας. «Οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 83 δισ. δολάρια ΗΠΑ από αναδυόμενες αγορές από την αρχή της κρίσης και αυτή είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίου που καταγράφηκε ποτέ. Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δυσπραγίες στο χρέος - θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα», είπε.
Τρίτον, στο τι μπορεί να κάνει το ΔΝΤ για να στηρίξει τα μέλη του. Όπως είπε το Ταμείο επικεντρώνεται στη διμερή και πολυμερή εποπτεία αυτής της κρίσης και σε δράσεις πολιτικής για να μετριάσει τον αντίκτυπό της. «Θα επεκτείνουμε μαζικά τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που προσφέρουμε. Σχεδόν 80 χώρες έχουν ζητήσει τη βοήθειά μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τα άλλα διεθνή όργανα για να δώσουμε μια συντονισμένη απάντηση», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναπτύξει το σύνολο της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 1 τρισ. δολαρίων. «Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», ανέφερε και απεκάλυψε πως η την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ διερευνά μια πιθανή πρόταση που θα διευκόλυνε ένα δικτύου πιστωτικών γραμμών τύπου swap «αλά ΔΝΤ».
«Αυτές είναι εξαιρετικές περιστάσεις. Πολλές χώρες λαμβάνουν ήδη πρωτοφανή μέτρα. Εμείς στο ΔΝΤ, σε συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη μας, θα κάνουμε το ίδιο. Ας συνεργαστούμε σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξουμε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε συγκεκριμένα.