Τη δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να θεσπίσει διαδικασία διευθέτησης διαφορών για τις επιχειρήσεις που παραδέχονται τη συμμετοχή τους σε οριζόντια σύμπραξη προβλέπει του πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.
H διάταξη αυτή η οποία έχει στόχο την διευκόλυνση της εξέλιξης των υποθέσεων προβλέπει ότι σε περίπτωση διευθέτησης θα μειώνεται το πρόστιμο κατά 15%, και θα παρέχεται ακόμα και η διευκόλυνση της τμηματικής καταβολή του χρηματικού προστίμου με αποτέλεσμα την αναστολή της ποινικής δίωξης του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση. Μόνη προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της.
Σε άλλη διάταξη γίνεται αναφορά σε θέματα πειθαρχικής διαδικασίας και προβλέπεται ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου θα απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δεν θα ζητούν ούτε θα δέχονται οδηγίες. Μάλιστα επανακαθορίζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα και οι επιβαλλόμενες ποινές και αποσαφηνίζονται ζητήματα πειθαρχικής διαδικασίας.
Ειδικότερα ως πειθαρχικά παραπτώματα θεωρούνται: α) η ουσιώδης παράβαση διατάξεων εν γένει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του μέλους, β) η απόκτηση ή η επιδίωξη απόκτησης αθέμιτου οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος του ιδίου του μέλους ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών και γ) η υπαίτια πρόκληση ζημίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι επιβαλλόμενες από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ποινές σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα είναι: α) πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών και β) οριστική παύση.Τέλος, θα είναι δυνατό να αναπροσαρμόζεται με κοινή υπουργική απόφαση η συνολική ετήσια αμοιβή κάθε εξωτερικού δικηγόρου η οποία ορίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ετησίως.