«Η κρίση του κορονοϊού ανοίγει παλιές πληγές στην Ευρώπη» επιγράφει το Spiegel Online άρθρο του για το ναυάγιο του Eurogroup.
Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι παραμένει ένα παλιό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από «την καχυποψία των βόρειων χωρών έναντι του ευρωπαϊκού νότου. Το ζητούμενο είναι υπό ποιους όρους θα χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες που χρειάζονται στήριξη. Η αντιμετώπιση της πανδημίας παραείναι για ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, γενικό και αόριστο κριτήριο, μιας και υπάρχουν φόβοι ότι χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια για να κλείσουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας»: «Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup ανέβηκαν οι τόνοι, όταν η συζήτηση έφθασε στους όρους της βοήθειας, ένας συμβιβασμός είναι εφικτός. Πίσω από τις διαφωνίες των υπουργών Οικονομικών κρύβεται ωστόσο η διένεξη για τα ευρωομόλογα. Είναι αδιάφορο αν τα ομόλογα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνο τον κορονοϊό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή θα εκδοθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι υποστηρικτές του ευρωομολόγου γνωρίζουν καλά ότι η εισαγωγή τους θα αλλάξει μακροπρόθεσμα την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Το επιχείρημα ότι πρόκειται απλά για εξαίρεση προδίδει, στην καλύτερη περίπτωση, απλοϊκό τρόπο σκέψης. Όποιος ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, δύσκολα το κλείνει».
Taz: «Ανθρωπιά σε πολύ μικρές δόσεις»
Την επόμενη εβδομάδα η Γερμανία θα υποδεχθεί 50 προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά, γράφει η taz με τίτλο «Ανθρωπιά σε πολύ μικρές δόσεις». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο θα επιβαίνουν μόνο 50 και όχι 70 ή 80 παιδιά σχετίζεται και με την πολύπλοκη διαδικασία επιλογής των ανηλίκων. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να έρθουν στη χώρα κυρίως άρρωστα παιδιά κάτω των 14 ετών και κατά προτίμηση κορίτσια. Τα περισσότερα ασυνόδευτα και ανήλικα προσφυγόπουλα είναι ωστόσο αγόρια και η διαδικασία ταυτοποίησης ιδιαίτερα δύσκολη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Πράσινοι και Αριστερά επέκριναν έντονα την κυβέρνηση για τον μικρό αριθμό προσφυγόπουλων που θα μεταφερθούν στη Γερμανία».
Η Neues Deutschland σχολιάζει: «Η απόφαση του Βερολίνου για τα 50 προσφυγόπουλα έχει δύο λόγους. Πρώτον, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει σε μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην ΕΕ. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία το έχουν ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά. Δεύτερον, η καγκελάριος δεν θέλει να έρθουν στη Γερμανία περισσότερα προσφυγόπουλα γιατί φοβάται περαιτέρω ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες του 2015, όταν η Άγκελα Μέρκελ δεν έκλεισε τα σύνορα με αποτελέσματα να έρθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η κρίση του κορονοϊού έχει περιορίσει τα ποσοστά δημοτικότητας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Η καγκελάριος γνωρίζει την εξέλιξη αυτή και δεν θέλει να το διακινδυνεύσει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα πρώτο βήμα είναι προτιμότερο από το τίποτα. Γερμανία και Λουξεμβούργο αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, ενώ έξι άλλες χώρες πήραν πίσω την πρότασή τους να βοηθήσουν επικαλούμενες τον κορονοϊό», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Αξιοθρήνητη κατάσταση». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα του κορονοϊού στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα και έτσι να πρέπει να εκκενωθούν αναγκαστικά. Από τις δομές πρέπει να απομακρυνθούν και οι ηλικιωμένοι, αλλά και πρόσφυγες με υποκείμενα νοσήματα. Αν όχι για λόγους ανθρωπιάς, τότε τουλάχιστον για να προστατευθεί η Ελλάδα από μια προαναγγελθείσα καταστροφή».
Πηγή: Deutsche Welle