Πιστώσεις σε 25 φτωχές χώρες-μέλη του, προκειμένου να καλύψουν εμπρόθεσμα οφειλές τους προς αυτό και να μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα γίνουν μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT), όπως διευκρίνισε το Ταμείο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν δωρεές για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο, αρχικά για μια χρονική περίοδο έξι μηνών.
Η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το CCRT έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων δεσμεύσεων για χρηματοδότηση 185 εκατ. από τη Βρετανία, 100 εκατ. από την Ιαπωνία, καθώς επίσης ποσών, το ύψος των οποίων δεν διευκρίνισε, από την Κίνα, την Ολλανδία κ.ά.. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί ποσό 1,4 δισ. δολαρίων.
Περίπου 215 εκατ. δολαρίων θα αξιοποιηθούν για δωρεές στις πρώτες 25 χώρες το επόμενο εξάμηνο και εξετάζεται η επέκταση της βοήθειας για έως και 2 χρόνια, ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ποιες χώρες θα λάβουν πιστώσεις
Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους μέσω CCRT είναι το Αφγανιστάν, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τα Κομόρος, η ΛΔ Κονγκό, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Σαν Τομέ και Πρίντσιπε, η Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τατζικιστάν, το Τόγκο και η Υεμένη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.