Αποδεκτό έκανε, όπως αναμενόταν, η Σύνοδος Κορυφής το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτός τραπεζιού της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών παρέμεινε το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου.
Καταρχήν συμφωνία υπήρξε στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) μεταξύ των ηγετών, αλλά όχι και στον τρόπο χρηματοδότησής του, καθώς Βορράς και Νότος έδειξαν για πολλοστή φορά πως τους χωρίζει ένα αγεφύρωτο χάσμα. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα αναλάβει να προτείνει τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου.
Ο Νότος ζητά τα χρήματα να δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, ωστόσο η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία ζητούν να δοθούν τα χρήματα μέσω δανείων. Στις χώρες αυτές συντάσσεται και η Γερμανία που ζητά τη σύνδεση του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να βγάλει εκτός κάδρου την έκδοση ευρωομόλογου και δεσμεύθηκε στο να υπάρξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό των 540 δισ. ευρώ του Eurogroup.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι το ποσό του Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να φτάσει τα 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ». Σύμφωνα με την ιταλική πρόταση το ποσό αυτό θα προκύψει από την έκδοση ενός μακράς διαρκείας ομολόγου από την Κομισιόν, με εγγυήσεις από τα κράτη μέλη, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Στη γραμμή του να μην υπάρξει χρηματοδότηση μέσω νέων δανειοδοτήσεων συντάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας έκκληση για τη λήψη ισχυρότερων μέτρων αν θέλουμε να έχει μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά το πέρας του κορονοϊού. Ο ίδιος ανέφερε πως τα μέτρα διάσωσης της ΕΕ πρέπει να ανέρχονται από 5% έως 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρέμβαση πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση» ανέφερε και επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων. «Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν υπάρχει κοινή αντίδραση και θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ. Όπως επεσήμανε η ίδια, τα δημοσιονομικά μέτρα ανάμεσα στα κράτη μέλη μπορεί να αθροίζονται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή αυτών είναι ανισομερής. Η ίδια ανέφερε πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνδεθεί με το Recovery Fund και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινει την αύξηση του νέου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα 2-3 χρόνια από το 1,2% στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι 1 τρισ. ευρώ επιπλέον.
Σεντένο: Ευελιξία έως την 1η Ιουνίου
The #EUCO has endorsed the #Eurogroup proposals for 3 safety nets to shield our workers, businesses and sovereigns. I call on all sides to show flexibility to make them operational by 1 June. These funds must go swiftly to where they are needed pic.twitter.com/gjR2F1WF84
— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 23, 2020
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις Eurogroup για τρία δίχτυα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των κρατών. Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία ώστε να καταστούν λειτουργικές έως την 1η Ιουνίου. Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να φτάσουν γρήγορα στο σημείο που χρειάζονται» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο.
Αιχμές Λαγκάρντ
Αιχμές άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη για τη λήψη ισχυρότερων οικονομικών μέτρων.
Η σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης λέγοντας πως έχουν δράσει πολύ αργά, κάνοντας τα ελάχιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «they 've done too little too late». Παράλληλα ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 15%.
Η ΕΚΤ έχει ήδη απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ «νομισματικής» προστασίας πάνω από την Ευρωζώνη μέσω του προογράμματος PEPP των 750 δισ. ευρώ, της άρσης του 33% του ορίου διακράτησης χρέους, αλλά και της λήψης ως collateral junk bonds (ομολόγων σπουπίδια). Όλα τα μέτρα της ΕΚΤ διεκολύνουν τα τραπεζικά συστήματα να παρέχουν ρευστότητα στο σύστημα συνεχίζοντας τις δραστηριότητες τους.