Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτηρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το δεκαώροφο ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός. «Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Οι όροφοι του ξενοδοχείου θα γκρεμιστούν»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι όροφοι θα γκρεμιστούν. Τελεία. Από εκεί και πέρα το ΥΠΕΝ είναι σε συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού και έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο. Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο ΣτΕ, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το Προεδρικό Διάταγμα -θα το δούμε στις λεπτομέρειές του, δεν θέλω να προκαταλάβω το ΣτΕ- αλλά προφανώς το ύψος θα είναι αρκετά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος με βάση τον οικοδομικό κανονισμό. Δηλαδή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ξενοδοχείου, εξίσου ικανοποιητική για τις ευαισθησίες μας, των Ελλήνων και των Αθηναίων, θα είναι και η ρύθμιση σε σχέση με το ύψος των κτηρίων».
Η απόφαση του ΚΑΣ
Την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πανύψηλου ξενοδοχείου που «κρύβει» την Ακρόπολη – ένα θέμα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα το 2019 – αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα δεκαώροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων, επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη, (ύψους με την απόληξη κλιμακοστασίου περίπου τα 36 μ.), το οποίο λειτουργεί κανονικά εδώ και ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τις αρχές από το 2012, ενώ έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις πέρυσι, μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής πως το ξενοδοχείο «αλλοιώνει» την αισθητική εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη και «κόβει» τη θέα της Ακρόπολης. Την αποκάλυψη για την απόφαση του ΚΑΣ έκανε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Υπόψιν του ΚΑΣ τέθηκε – κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση – ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το οποίο αιτούνταν την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης και ένα δεύτερο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των κατοίκων της περιοχής, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το ΚΑΣ τελικά γνωμοδότησε πως «το ύψος του οικοδομήματος θα είναι 24 μέτρα όπως προβλέπει ο νόμος».
Το ιστορικό
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η υπουργός Πολιτισμού, «το θέμα έχει ξεκινήσει από το 2012 όταν βρέθηκαν αρχαιότητες, με απόφαση Τασούλα στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ, το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωμοδότησε. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μια υπέρ της επένδυσης απόφαση περιφερειακή του υπουργείου Πολιτισμού».
Το ξενοδοχείο είχε μπει στο στόχαστρο των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ήδη είχαν χορηγηθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Με ανακοίνωσή του πέρυσι, το υπουργείο Πολιτισμού προανήγγειλε ότι θα επανεξετάσει τις ήδη χορηγηθείσες άδειες του ξενοδοχείου, το οποίο τότε ήταν έτοιμο να λειτουργήσει.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκάκι.
Οι αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είχαν, επί της ουσίας, αναστείλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης.
Την ίδια στιγμή, περίπου 11. 500 πολίτες είχαν υπογράψει τη διαδικτυακή διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη.
Αποζημίωση
Η κυρία Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων.
Όπως η ίδια εξήγησε, η αποζημίωση θα είναι ναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.