Η 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ανοίγει αύριο τις πύλες της στο καταπράσινο και ολάνθιστο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος», και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προκειμένου οι επισκέπτες να την απολαύσουν με ασφάλεια.
Είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις σε όλη την χώρα μετά την σταδιακή άρση των μέτρων λόγω κορονοιού. «Η Ανθοκομική Έκθεση νικάει τον φόβο και θα περάσει στην ιστορία και για αυτό τον λόγο» τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 στο Δημαρχείο Κηφισιάς.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Γιάννης Παντελεάκης και ο υπεύθυνος ασφαλείας της Έκθεσης Γιώργος Περγαντής, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου έδωσαν απαντήσεις για τα μέτρα ασφαλείας κι όλες τις ιδιαιτερότητες της φετινής έκθεσης.
Ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Γιάννης Παντελεάκης επεσήμανε επίσης πως η λιτή τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, λόγω των προγνώσεων της ΕΜΥ για πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας αλλά σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος τόνισε:
«Η 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς νικάει τον φόβο και θα περάσει στην ιστορία και για αυτό τον λόγο. Συμβολίζει την επαναφορά των δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι σε επίπεδο μαζικό φαίνεται ότι, αν όχι η μόνη, είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτό το διάστημα. Ζητούμενο λοιπόν φέτος δεν είναι το πλήθος, αλλά η ήρεμη διεξαγωγή, με κανόνες και περιορισμούς.
Με χαροποίησε πολύ η απόφαση της διεξαγωγής της έκθεσης και η αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να μη διακοπεί αυτή η αδιάκοπη συνέχεια πολλών δεκαετιών. Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ένθερμος υποστηρικτής της Ανθοκομικής Έκθεσης, τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά καθώς και την Αρμόδια Επιτροπή που πριν δυο εβδομάδες έλαβε την θετική απόφαση ομόφωνα.
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, εκτός από παράδοση, είναι και μέσο παρακίνησης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Μέσω της έκθεσης μεταφέρεται αυτή η τεχνογνωσία της φυτικής παραγωγής και της ανθοκαλλιέργειας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».
Ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς Γιάννης Παντελεάκης επεσήμανε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσιόδρα, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και όλους τους εξαίρετους επιστήμονες, τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίοι μας κάνουν να νιώθουμε σήμερα υπερήφανοι, να έχουμε την υγείας μας, τους γονείς μας, αυτούς που αγαπάμε. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που άνθισαν την ψυχή μας θέλουμε να τους καλέσουμε στην 66η Ανθοκομική Έκθεση. Να τους κάνουμε δώρο ό,τι λουλούδια, ό,τι φυτά θέλουν. Να ομορφύνουμε τα μπαλκόνια και τους κήπους τους, όπως αυτοί ομόρφυναν τις ζωές μας.
Στο Άλσος Κηφισιάς έχουν γίνει βελτιώσεις υποδομών όπως η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου υπογειοποίησης των καλωδιώσεων. Οι εργασίες αναβάθμισης του Άλσους δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης ωστόσο προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά.
Επίσης έχουν τοποθετηθεί καλαίσθητοι κάδοι ανακύκλωσης ενώ αυξήθηκαν οι καθιστικοί χώροι με την προσθήκη 20 νέων παγκακιών.
Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για μία διαφορετική αλλά πάντα όμορφη Ανθοκομική Έκθεση. Βασικό μέλημά μας είναι η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των παραγωγών και για αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όπως ο περιορισμός του αριθμού των περιπτέρων όπου φέτος θα είναι 42 από 120 που έφταναν τις προηγούμενες χρονιές.
Το εισιτήριο της έκθεσης είναι μειωμένο στο 1 ευρώ καθώς δεν θα υπάρξουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καιρού επιτρέποντος, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συναυλία της ερμηνεύτριας Φωτεινής Δάρρα, την οποία θα μπορέσουν όλοι να απολαύσουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους».
Ο υπεύθυνος Ασφαλείας, Γιώργος Περγαντής, ενημέρωσε για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί:
• Ελεγχόμενη είσοδος με διατήρηση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού επισκεπτών εντός του άλσους.
• Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών το 1,5 μέτρο.
• Μονοδρόμηση της κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών.
• Είσοδος και έξοδος του κοινού από το άλσος από διαφορετικές θύρες.
• 70 σημεία με αντισηπτικά.
• Καθημερινή απολύμανση των ειδικών επιφανειών (παγκάκια, πόμολα, τραπέζια, ταμεία, κ.α.) εντός του άλσους και περιμετρικά εξωτερικά.
• Μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιπτέρων.
• Παρουσία γιατρού και διαθεσιμότητα αναρρωτηρίου και χώρου απομόνωσης.
• Δειγματοληπτική θερμομέτρηση.
• Εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των επισκεπτών.