Νέες επικρίσεις για απωθήσεις μεταναστών από τον γερμανικό Τύπο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέες επικρίσεις για απωθήσεις μεταναστών από τον γερμανικό Τύπο
"Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. 

Με σύντομα, αλλά επίμονα δημοσιεύματα ο γερμανόφωνος τύπος επανέρχεται στις αιτιάσεις για βίαιες, παράνομες απωθήσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κροατία.

"Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "νέα βιντεο που φαίνεται να απεικονίζουν την εν μέρει βίαιη απώθηση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ" και προσθέτει: "Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη όσων αιτούνται άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τα αποκαλούμενα πους-μπακ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου κάνει λόγο για "βία στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας" και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές".

Την ίδια στιγμή η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) εστιάζει σε αιτιάσεις της Κομισιόν για απωθήσεις μεταναστών από τις συνοριακές αρχές της Κροατίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Κροατία μετά από αναφορές για κλιμάκωση της βίας απέναντι στους μετανάστες και ζητεί πλήρη διαλεύκανση. 'Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις αιτιάσεις για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και αιτώντες άσυλο στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη' δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή. Την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κροατική συνοριοφυλακή ότι επέδειξε πρωτοφανή βιαιότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι άνθρωποι που εντοπίζονται να διασχίζουν την 'πράσινη ζώνη' από τη γειτονική Βοσνία δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα τόσο δυνατά, ώστε πολλές φορές υφίστανται περίπλοκα κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι".

Πιέσεις Ζέεχοφερ για λύση στο "Δουβλίνο"

Αναμένοντας τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό η Handelsblatt αφήνει αιχμές απέναντι στις Βρυξέλλες, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία: "Οι κυβερνώντες στο Βερολίνο αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους, αλλά οι Βρυξέλλες αφήνουν τον χρόνο να κυλάει. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλεγε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το άσυλο και τη μετανάστευση 'μετά το Πάσχα'. Εν τω μεταξύ έχει περάσει η Πεντηκοστή, αλλά ακόμη δεν έχουμε μία δεσμευτική ημερομηνία. Και αυτό παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη σημερινή Ευρώπη. Η διαμάχη για την αλλαγή της κοινής πολιτικής περί ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου, απασχολεί την ΕΕ επί σειρά ετών".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, ενόψει γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ επιδιώκει άμεση και αισθητή πρόοδο στην πολιτική ασύλου: "Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Ένας κορυφαίος συμβιβασμός για το άσυλο θα ήταν η κορωνίδα της θητείας του και ίσως θα έσπρωχνε στη λήθη την αντιπαράθεση για το προσφυγικό που ο ίδιος είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια, αγανακτώντας για τη στασιμότητα στις Βρυξέλλες. Τον Ζέεχοφερ απασχολεί έντονα η πολιτική κληρονομιά του. Είναι πλέον 70 ετών και θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε το 2018, δεν προκρίνει μονομερείς εθνικές ενέργειες, αλλά συμμετέχει ενεργά στην κοινή, ευρωπαϊκή διαβούλευση".

"Κατσάδα" για τους σωτήρες...

Με αφορμή τον αποχαιρετισμό του Μάριο Σεντένο από την προεδρία του Γιούρογκρουπ η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στην αξιολόγηση των ελληνικών μνημονίων, την οποία εκπόνησε ο πρώην Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Με τίτλο "Κατσάδα για τους σωτήρες" η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει τα εξής: "Από το 2010 η Ελλάδα λάμβανε δάνεια δισεκατομμυρίων για να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία και σε αντάλλαγμα δεσμευόταν να υλοποιήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. 'Τα προγράμματα του ESM και του προκατόχου του EFSF βοήθησαν την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί, παρά τα σοκ που υπέστη', γράφει στον πρόλογό του ο Αλμούνια. Σημειώνει επίσης ότι, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι ελληνικοί θεσμοί ανταποκρίνονται σήμερα περισσότερο 'στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές'. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο Αλμούνια, 'επί οκτώ χρόνια η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέφεραν από τις οικονομικές προσαρμογές. (...) Οι ιδιωτικές επενδύσεις και η εσωτερική ζήτηση κατέρρευσαν, η ανεργία αυξήθηκε, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εγκατέλειψε τη χώρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt οι συντάκτες της έκθεσης "επικρίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επέμειναν υπερβολικά να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στις περικοπές. (Κατά την άποψή τους) αυτό παρέλυσε την οικονομία, δυσχέρανε την ανάκαμψη και προκάλεσε επώδυνες δοκιμασίες για τους Έλληνες πολίτες, λόγω συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών". Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η έκθεση Αλμούνια "θα επηρεάσει και την επίκαιρη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία μείζον ζήτημα είναι αν η οικονομική βοήθεια ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προτείνουν οι Βρυξέλλες, θα εκταμιευθεί ως δάνειο ή ως επιχορήγηση που δεν χρειάζεται να αποπληρωθεί".

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider