Tην τριήμερη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην Ερφούρτη, θα απασχολήσει από αύριο το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υποδοχές από την Ελλάδα.
Με αυτή την ευκαιρία γερμανικές προσφυγικές οργανώσεις, όπως η Pro Asyl, κάλεσαν τα κρατίδια να υποδεχτούν έναν «σημαντικό» αριθμό προσφύγων από τα hot spot στα ελληνικά νησιά. Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι των οργανώσεων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, κατηγόρησαν τις ελληνικές αρχές για παράνομες απωθήσεις προσφύγων (push-backs) και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του δικαιώματος ασύλου. Σύμφωνα με τις προσφυγικές οργανώσεις, η ελληνική στάση στηρίζεται από ολόκληρη την ΕΕ.
«Το μαρτύριο στα hot spot είναι επιθυμητό και αποτέλεσμα μιας στοχευμένης πολιτικής που επενδύει στον εκφοβισμό πάση θυσία», δήλωσε η Μπερενίς Μπόλο από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Δικηγόρων.
«Η Ευρώπη έχει εξοικειωθεί με την παραβίαση του δικαίου»
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά η ροή προσφύγων και μεταναστών η Γερμανία εξακολουθεί να τηρεί μια αρνητική στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων. Σύμφωνα με την κ. Μπόλο, το πρώτο τρίμηνο φέτος, από τις 623 αιτήσεις προσφύγων στην Ελλάδα για επανένωση οικογενειών στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η Γερμανία απέρριψε 532 (85%) . Όπως τόνισε, οι γερμανικές αρχές με συστηματικό τρόπο, συνήθως κωλυσιεργία, υπονομεύουν τις προσπάθειες των προσφύγων για επανένωση:
«Ένα μεγάλο μέρος των απορρίψεων σχετίζεται με τη μη τήρηση ημερομηνιών». Την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα υποστηρίζει και η γνωστή γερμανίδα ηθοποιός Κάτια Ρίμαν. Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των προσφυγικών οργανώσεων επισήμανε ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων ανά τον κόσμο ανέρχεται στα 70 εκ. ανθρώπους, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μόλις 42.000. «Δεν νομίζω ότι συνιστά πρόβλημα να υποδεχθούμε ανθρώπους που ζητούν προστασία», τόνισε η ηθοποιός.
Η διστακτικότητα Ζεεχόφερ
Στις αρχές Μαρτίου 10 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ελβετία είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν 1.600 ασυνόδευτα παιδιά από ελληνικά hot spot, 350 από αυτά θα έρχονταν στη Γερμανία. Τον Απρίλιο έφτασαν στο Αννόβερο 47 προσφυγόπουλα, τα οποία μοιράστηκαν στη συνέχεια σε διάφορα κρατίδια. Την περασμένη εβδομάδα ο Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι ως και τον Ιούλιο θα έρθουν άλλα 253 παιδιά από την Ελλάδα. Αρκετά κρατίδια και δεκάδες δήμοι στη Γερμανία εξέφρασαν τη θέληση να υποδεχθούν ένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, προπαντός παιδιά από τους ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Βερολίνου. Η γερουσία (κυβέρνηση) του κρατιδίου ενέκρινε την Τρίτη νομοθετικό διάταγμα προκειμένου να υποδεχτεί από τη Μόρια 300 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες – μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άρρωστους.
Προϋπόθεση για να εφαρμόσει το κρατίδιο του Βερολίνου αυτό το σχέδιο είναι η συγκατάθεση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Σε συνέντευξη τύπου ο γερουσιαστής (υπουργός) επί των Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή με το σχετικό αίτημα στον κ. Ζεεχόφερ. Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Τις τελευταίες τρεις φορές η απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών ήταν αρνητική. Το επιχείρημά του κάθε φορά ήταν ότι αρμόδια να αποφασίζει για την υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία είναι η κεντρική κυβέρνηση. Ο βαθύτερος λόγος για τη διστακτικότητα του κ. Ζεεχόφερ να δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα σχετίζεται μάλλον με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια ενιαία πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα συμπεριλαμβάνει και την κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.
Πηγή: Deutsche Welle