Ντονμέζ: Αρχίζει έρευνες το Oruc Reis - Χάρτη κυρώσεων βάζει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντονμέζ: Αρχίζει έρευνες το Oruc Reis - Χάρτη κυρώσεων βάζει η Ελλάδα
O Τούρκος υπουργός Ενέργειας πως το Oruc Reis θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόνο με την απόσυρση του Oruc Reis θα αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, διαμηνύει η Αθήνα, την ίδια στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δηλώνει ότι το ερευνητικό σκάφος σήμερα αρχίζει έρευνες.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν έτσι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Χαρακτήρισε δε σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αρχίζει έρευνες το Oruc Reis

«Χθες το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ, δείχνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας.

Οδικό χάρτη για κυρώσεις βάζει στο τραπέζι η Ελλάδα

Η Αθήνα επιδιώκει ένα σαφές μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις.

Την έντονη ενόχληση όλων των κεντρικών παικτών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου έχει προκαλέσει το νέο τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων με το Oruc Reis, με τη στάση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι δηλωτική και της γερμανικής παγωμάρας έναντι της Τουρκίας.

Το ζήτημα οδηγείται προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου η ελληνική πλευρά επιδιώκει την κατάλληλη διατύπωση στο ανακοινωθέν που θα αντανακλά και την καταδίκη της μονομερούς ενέργειας της Τουρκίας, αλλά και τον ευρωπαϊκό εκνευρισμό. «Θα γίνει μια προσπάθεια για να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για πράξεις», έλεγε χθες αρμόδια πηγή, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι οι κυρώσεις πλέον έρχονται όλο και πιο κοντά, με δεδομένο ότι η Τουρκία κλείνει τα αυτιά της στις ευρωπαϊκές παραινέσεις για αποκλιμάκωση και συνεχίζει τον…χαβά της.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική πλευρά επιδιώκει το ανακοινωθέν να παραπέμπει στα επόμενα βήματα της Ε.Ε., εφόσον η Τουρκία δεν οπισθοχωρήσει τις επόμενες μέρες. Πρακτικά, τα επόμενα βήματα είναι η επεξεργασία των κυρώσεων από τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών τις επόμενες εβδομάδες. Όπως το έθεσε το βράδυ ο Νίκος Δένδιας, «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας». Αυτό, βεβαίως, δεν είναι θέμα λίγων ημερών, αλλά η επιμονή της Τουρκίας στις ενέργειες που ανεβάζουν το θερμόμετρο θα αφήσει μικρά περιθώρια αντίδρασης, ακόμα και στους υποστηρικτές της στα ευρωπαϊκά όργανα.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider