Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει φτάσει σε οριακό σημείο και βάζει στο τραπέζι την κάρτα εισόδου στα campus, αλλά και την αυστηρότερη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η καταδρομική επίθεση των γνωστών-αγνώστων στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη και η εξευτελιστική φωτογραφία με μια ταμπέλα περασμένη στο λαιμό του κ. Μπουραντώνη, παρά τη θέληση του, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα αναμένεται να παρέμβει δυναμικά και να θέσει επί τάπητος μέτρα προστασίας των πανεπιστημίων και θωράκισης του νόμου που έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2019 και δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να παρεμβαίνουν πιο άμεσα και αυτεπάγγελτα, όπου είναι απαραίτητο.
Η υπόθεση Μπουραντώνη, άλλωστε, προκαλεί και πολιτική φθορά στη ΝΔ, καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος αξιολογεί ως εξαιρετικά σοβαρά τα θέματα δημόσιας τάξης και παιδείας, με το κόμμα προεκλογικά να έχει βάλει στην προμετωπίδα του πολιτικού του λόγου την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσα στα πανεπιστήμια έναντι των «μπαχαλάκηδων».
Υπό αυτό το πρίσμα, ήδη από το πρωί της Παρασκευής, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι εικόνες του «ντου» στο γραφείο του κ. Μπουραντώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τόσο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να ζητήσει την άμεση κινητοποίηση των αρχών σε παρόμοια περιστατικά. Μάλιστα, οι δράστες της επίθεσης επικηρύχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. με 100.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο.
Αντιθέτως, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας και τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να «βγάλει ειδήσεις» και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, σε συνομιλητές του, αποφασισμένος να θέσει στο τραπέζι «δραστικές λύσεις». Επί παραδείγματι, στην κυβέρνηση προκρίνουν την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου στους χώρους των πανεπιστημίων. Βεβαίως, πρόκειται για μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο: για παράδειγμα, σε πανεπιστήμια, όπως η ΑΣΟΕΕ, είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος από την κεντρική είσοδο, αλλά υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ με πολύ μεγαλύτερα campus. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να επιλέγει ένα σύστημα ελέγχου εισόδου στα κτίρια των σχολών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εξοβελισμός άσχετων με τον πανεπιστημιακό χώρο από τα campus.
Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι είναι και ένα σώμα ελέγχου, στα πρότυπα του αμερικανικού campus police. Κατά τις πληροφορίες, δεν θα πρόκειται για εταιρείες security, ούτε για αμιγώς αστυνομικό σώμα, αλλά θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, η οποία, άλλωστε, με βάση το νομικό πλαίσιο δύναται να παρεμβαίνει χωρίς την ανάγκη εισαγγελικής άδειας, όποτε κρίνεται απαραίτητο λόγω τέλεσης αδικήματος. Στόχος, όμως, είναι να υπάρχει και ένα σώμα που θα είναι αφιερωμένο στον έλεγχο της τάξης εντός του πανεπιστημιακού χώρου.
Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θέλει τις προτάσεις των πρυτάνεων, αλλά και να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Να μην «βάζουν κάτω από το χαλί» και οι πρυτάνεις, δηλαδή, περιστατικά βίας, υπό το φόβο των αντιδράσεων από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr