Το σόου του Ερντογάν στα Βαρώσια φέρνει πιο κοντά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σόου του Ερντογάν στα Βαρώσια φέρνει πιο κοντά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Πέμπτη, όπου και θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα όσα κάνει ο Ερντογάν στην Κύπρο έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας, που καλλιεργούν το έδαφος για Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Πέμπτη, όπου και θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί όπου Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το χθεσινό σόου θύμιζε προεκλογική φιέστα, αφού τόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν, όσο και το ύφος υποδήλωνε την παρουσία ενός ηγέτη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν να επιδιώξει να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε εκλογές, υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την γειτονική χώρα, εάν βεβαίως καταφέρει να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ, αφού συχνά οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τους σχεδιασούς.

Την ίδια στιγμή και στην Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα πολύ βαρύ κλίμα κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δυνάμεις όπως η Γερμανία ή η Ισπανία θα επιθυμούσαν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων, αφού σε αυτή την περίπτωση διακυβεύονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν από τις εμπορικές σχέσεις με την γειτονική χώρα. Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως, όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς, τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Άγκυρας δηλώνοντας πως πως η μέχρι τώρα διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα – «στοπ» – προς την Άγκυρα.

Το σόου στα Βαρώσια

Με παρελάσεις, χορούς και τραγούδια υποδέχθηκαν οι Τουρκοκύπριοι χθες τον Ταγίπ Ερντογάν. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στριμώχθηκαν για να δουν από κοντά τον Τούρκο Πρόεδρο που έφτασε στα κατεχόμενα χθες το μεσημέρι. Αρχικά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ στη συνέχεια, με το πλήθος να τον επευφημεί, μετέβη επάνω σε ένα αντοιχτό τζίπ στην Κεντρική Λεωφόρο της κατεχόμενης Λευκωσίας για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση. Στην ομιλία του ο Ερντογάν υπήρξε για άλλα μια φορά προκλητικός, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τους Τουρκοκυπρίους ως τα πραγματικά θύματα της Κυπριακής τραγωδίας, αφού εδώ και δεκάδες χρόνια έχουν μείνει στην αφάνεια.

«Με το βήμα που έγινε για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, και με τις εργασίες που γίνονται έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Είναι φανερό σε ποιους ανήκει αυτή η περιοχή. Και περιμένει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως “Εμείς δεν διεκδικούμε το δικαίωμα κανενός. Απλά προσπαθούμε να εμποδίσουμε την προσπάθεια του διδύμου Eλλήνων και Ελληνοκυπρίων να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας».

Η προκλητική φιέστα του Ερντογάν, στήθηκε ώστε ο Τούρκος Πρόεδρος να παραστεί στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, μια πόλη που παρέμενε κλειστή από την Τουρκική εισβολή το 1974. Ο Ερντογάν έφτασε αργά το απόγευμα στα Βαρώσια υπό καταρρακτώδη βροχή, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε στηθεί σκηνικό με κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή. Με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα παρέπεμψε τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider