Το σενάριο διακομιδής των ασθενών με covid-19 από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας προς την Αθήνα βρίσκεται στο τραπέζι ως μέτρο αποσυμφόρησης του επιβαρυμένου συστήματος υγείας.

Όπως μεταφέρει το GRTimes.gr, τέσσερα βαγόνια τύπου «πούλμαν», ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ βρίσκονται στη διάθεση όσων πρόκειται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, οι εργασίες για τη μεταφορά ασθενών με φορεία-κάψουλες είναι σε εξέλιξη, παρότι ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν και πότε θα χρησιμοποιηθούν.

Ο συρμός βρίσκεται στο Ν.Σ. Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που διευκολύνει την άνετη και ασφαλή μεταφορά των ασθενών.

Μέριμνα υπάρχει και για τη διαμόρφωση των βαγονιών, τα οποία θα προσαρμοστούν στις ανάγκες των επιβατών. Γι'αυτό τον λόγο, υπάρχουν θέσεις καθήμενων, όπως συμβαίνει ένα λεωφορείο, αλλά με αρκετό χώρο στους διαδρόμους ώστε να μπορεί να περάσει φορείο.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το GRTimes.gr, οι ασθενείς θα τοποθετηθούν στα βαγόνια- πούλμαν, αφού αφαιρεθούν τα καθίσματα επιβατών. Τα βαγόνια αυτά είναι χωρητικότητας 80 επιβατών το καθένα, αλλά με τις αναγκαίες διαμορφώσεις που θα γίνουν, θα μπορέσουν να τοποθετηθούν 30-40 φορεία με ασθενείς. Στο βαγόνι κουπέ πιθανότατα θα ανεβούν οι υγειονομικοί που θα τους συνοδεύουν.

Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από υγειονομικούς σχετικά με την καταλληλότητα αυτού του τρόπου μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό, αντί της αεροδιακομιδής, επισημάνθηκε ότι η ασφάλεια που παρέχουν οι ειδικές κάψουλες απομακρύνει οποιονδήποτε κίνδυνο