Η οικονομική πλευρά της εκλογής Αρμίν Λανσέτ στην αρχηγεία του CDU, είναι ίσως περισσότερο σημαντική από όσο φαίνεται, όχι τόσο γιατί αποτελεί εγγύηση συνέχειας της πολιτικής Μέρκελ, όσο γιατί «νικήθηκε» για άλλη μία φορά ο «φίλος» του Γιένς Βάιντμαν, ο κ. Μέρς.
Και αυτό είναι αποτέλεσμα που με ανησυχία μέχρι τo περασμένο Σάββατο, που έγινε το συνέδριο των 1001 αντιπροσώπων του CDU και διασφαλίσθηκε η εκλογή Λανσέτ, περίμενε η κα Λαγκάρντ, εν όψη και της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Το γιατί ακουμπάει και σε άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία της κατάστασης στην Γερμανική οικονομία, που αφορούν όμως συνολικά τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, έχει να κάνει με κάποιες σημαντικές αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει το 2020. Και αυτό πέραν των συνεπειών της γνωστής ταύτισης απόψεων μεταξύ Βάϊντμαν και Μερς, οσο αφορά την αντίθεσή τους με την ακολουθούμενη πολιτική Ντράγκι και Λαγκάρντ που έχει σταθερά υποστηριχθεί από την Μέρκελ
Τι αποκαλύπτει η Bundesbank
Τα απολογιστικά στοιχεία του 2020 έχουν «δείξει» - όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης άλλωστε – μία στροφή της λεγόμενης retail αποταμίευσης στις χρηματιστηριακές αγορές.
Στην Γερμανία η στροφή αυτή είναι σχεδόν κατακόρυφη όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα που παρατίθεται.
Για πρώτη φορά οι αποταμιευτές έχουν στραφεί στο χρηματιστήριο με τέτοια …δυναμική και κάτι περισσότερο από 33 δισ. ευρώ σε μία περίοδο, μετά τον Μάρτιο όταν η πανδημία οργίαζε στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία.
Τι έχει συμβεί; Η απάντηση βρίσκεται στα στοιχεία που έδωσε η Bundesbank για το 2020 και στα οποία καταγράφεται η πίεση των τραπεζών στους αποταμιευτές, λόγω των αρνητικών επιτοκίων των δικών τους καταθέσεων στην ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό σε ένα περιβάλλον ταυτόχρονης παροχής πρωτοφανούς ρευστότητας από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί εν μέσω πανδημίας η μέση στάθμη του εισοδήματος, έχει οδεύσει στα χρηματιστήρια. Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού αυτού όγκου αφορά retail επενδύσεις στο χρηματιστήριο που έχουν διευκολύνει οι επενδυτικές retail πλατφόρμες και κινείται σε αναζήτηση αποδόσεων που δεν μπορεί να έχει πλέον στις τράπεζες και στα καταθετικά προϊόντα τους.
Τα «μεγέθη» αυτά έχουν ξεπεράσει για τους πολύ προσεκτικούς και συντηρητικούς Γερμανούς ακόμα και το 2006 – 2007…
Η «εγγύηση» Λανσέτ
Επιστρέφοντας στην πολιτική πλευρά του θέματος της εκλογής του Αρμίν Λανσέτ, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα συνέβαινε αν το περασμένο Σάββατο, είχε εκλεγεί ο κ. Μέρς, ο οποίος ακόμα και στην προεκλογική καμπάνια του κατηγορούσε την ΕΚΤ για καταστροφική πολιτική όσο αφορά το PEPP και το QE, για τα οποία η κα Λαγκάρντ είχε αποφασίσει στα τέλη του 2020 την επέκτασή τους.
Η εκλογή του κ. Αρμίν Λανσέτ, ο οποίος δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον στο ζήτημα αυτό από την Μέρκελ, εναντι του Μέρς αποτελεί «εγγύηση», τουλάχιστον όσο αφορά το εσωτερικό του CDU και της υπάρχουσας κυβέρνησης συνασπισμού, ότι η κα Λαγκάρντ έχει το «ελεύθερο» να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, ότι και αν «μουρμουρίζει» πλέον μόνος του ο κ. Βάϊντμαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ηττημένος Μέρς, προσφέρθηκε να υπηρετήσει την Μέρκελ ως υπουργός Οικονομικών στην θέση του Αλτμάιερ.
Και η Μέρκελ απέρριψε την «προσφορά» του.
Προφανώς τα εκατομμύρια των retailers στο γερμανικό χρηματιστήριο μέτρησαν και εκεί, για το πως η Μέρκελ βλέπει την εσωτερική οικονομική και πολιτική κατάσταση της Γερμανίας, που παραμένει σε παρατεταμένο lockdown με απόφασή της …
Ελλάδα - Ιταλία
Η εκλογή του κατά τα άλλα μάλλον «αδιάφορου» Λανσέτ, αξιολογείται πλέον ως «εγγύηση» τόσο για τις αγορές όσο και για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικά για την Ιταλία η οποία συγκλονίζεται τα τελευταία 24ωρα από μία ισχυρή κυβερνητική κρίση, η απρόσκοπτη ροή ρευστότητας και η αναχρηματοδότηση του χρέους κρατικού και ιδιωτικού «ότι και να συμβεί» στο πολιτικό επίπεδο αναμένεται να είναι διασφαλισμένη για το 2021…
Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία της απομείωσης των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα μέσω της τιτλοποίησής του θα συνεχίσει σε «ευνοϊκό» περιβάλλον. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει «για όσο χρειάζεται» τα μηδενικά έως και αρνητικά επιτόκια ακόμα και για non investment grade τίτλους χρέους.
Η επιβεβαίωση αναμένεται να καταγραφεί στην τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ την ερχόμενη Πέμπτη μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Μπορεί αυτή η εικόνα να ανατραπεί; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι», καθώς η στάση της ΕΚΤ πέραν των ισορροπιών της γερμανικής πολιτικής σκηνής, εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις κινήσεις που θα ακολουθήσει η Fed στην περιπετειώδη μετάβαση από τον Τράμπ στον Μπάϊντεν, με την πανδημία του covid 19 να κυριαρχεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Αυτό είναι κάτι που ούτε η κα Μέρκελ μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα αναταράξει επικίνδυνα την εσωτερική οικονομική συνοχή της Ευρωζώνης.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image