Με 796 επί συνόλου 980 έγκυρων επιστολικών ψήφων επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο η εκλογή του 'Αρμιν Λάσετ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο διαδικτυακά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Λάσετ εξασφάλισε 521 ψήφους έναντι 466 του αντιπάλου του, Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα ωστόσο με την καθορισμένη διαδικασία, το αποτέλεσμα έπρεπε να επιβεβαιωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 Συνέδρων και εκλεκτόρων. Σε αυτήν ωστόσο, οι σύνεδροι είχαν την επιλογή μόνο να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον νικητή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το ζητούμενο δηλαδή ήταν αν οι ψηφοφόροι που δεν είχαν επιλέξει τον 'Αρμιν Λάσετ θα του έδιναν τώρα την στήριξή τους.
Σύμφωνα πάντως με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε σήμερα από τα έντυπα του Ομίλου Funke, ο κ. Λάσετ θεωρείται κατάλληλος ως υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) μόνο από το 21% των ερωτηθέντων. Βασικός του αντίπαλος φαίνεται ότι θα είναι ο Μάρκους Ζέντερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του «αδελφού» κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος Μαρτίου.
Την ίδια ώρα το κλίμα στο εσωτερικό του CDU παραμένει τεταμένο, λόγω της πόλωσης η οποία αποτυπώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα στην εσωκομματική αναμέτρηση, με τον νικητή κ. Λάσετ να εξασφαλίζει λίγες ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στο αυριανό τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία ('Αρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς, Νόρμπερτ Ρέτγκεν) συναντήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και λίγο πριν από την ψηφοφορία για τα μέλη του προεδρείου, καθώς ο κ. Λάσετ επεδίωκε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και ενόψει της διεκδίκησης της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία.
Ο νεοεκλεγείς αρχηγός πρότεινε στους δύο αντιπάλους του να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο όργανο του κόμματος, αλλά ο κ. Μερτς έθεσε ως προϋπόθεση την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας - και μάλιστα άμεσα. Χαρακτήρισε μάλιστα τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ως «το πλέον αδύναμο σημείο» της κυβέρνησης. Ο 'Αρμιν Λάσετ είχε λιγότερο από μισή ώρα για να προλάβει να πείσει την 'Αγγελα Μέρκελ για αυτή την αλλαγή, η οποία θα σήμαινε ότι θα αντικαθιστούσε έναν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες της με έναν από τους πιο «συνεπείς» εσωκομματικούς της αντιπάλους. Τελικά, όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο κ. Λάσετ δεν επιχείρησε καν να πετύχει αυτή την αντικατάσταση. Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η Καγκελάριος «δεν σχεδιάζει κάποιον ανασχηματισμό» της κυβέρνησης.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image