Στην προοπτική θέσπισης μιας νέας ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 (αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις), αναφέρθηκε χθες παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στην προθεσμία τακτοποίησής αυτών των αυθαιρέτων σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν δηλώσεις αυθαιρέτων που έγιναν στον νόμο 4014/11, που είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), να μην είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε κάποιον από τους επόμενους νόμους αυθαιρέτων, όπως για παράδειγμα στον ν.4495/17», ώστε να ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους». Γι΄ αυτό, όπως τόνισε, θα δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς δηλώσεων, ακόμη κι αν ανήκουν στην Κατηγορία 5 και θα υπάρξουν προβλέψεις και για άλλα αυθαίρετα της ίδιας κατηγορίας.
Ανάρτηση όλων Δασικών Χαρτών έως το τέλος του μήνα
Έως το τέλος του μήνα, θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των Δασικών Χαρτών για όλη την επικράτεια. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, θα προωθηθούν τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των χαρτών και αφορούν στους δασωμένους αγρούς, στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Το ΥΠΕΝ έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας, εν είδει νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και μελετά αυτά τα ζητήματα ώστε να βρει λύσεις, βάσει και των παρατηρήσεων του ΣτΕ. Χθες, αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες, στις περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας, του Έβρου των Χανίων, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Κοζάνης.
Εννέα νέες μονάδες απορριμμάτων δημοπρατούνται άμεσα
Στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ για το 2021 παραμένει ο στόχος για προκήρυξη 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Έως σήμερα, έχουν δημοπρατηθεί οι ΜΕΑ σε Ναύπακτο, Χερσόνησο (Ηρακλείου), Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις 2 μονάδες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.
Επίσης, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι διερευνάται η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, με την τεχνολογία της αεροποίησης. Όπως επισημαίνουν, «μελετάμε το αυξημένο κόστος της αρχικής εγκατάστασης και την περιβαλλοντική επιβάρυνση».
Ελληνικός Χρυσός: Σε τρεις εβδομάδες στη Βουλή η νέα σύμβαση
Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται ότι θα εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η νέα συμφωνία για την ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική θα πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Για το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ελληνικό Χρυσό θα πρέπει να συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει της οποίας θα γίνει τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Η νέα Επενδυτική Συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί στις 5 Φεβρουαρίου, συνοδεύεται από ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει:
- Πάγωμα της μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος για μία διετία, εντός της οποία θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη.
- Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
- Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως (400.000 τόνους σήμερα).
- Επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου.
- Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
- Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.
Το νέο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συνολικές επενδύσεις, ύψους 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου σχεδίου ενώ αυξάνονται οι άμεσες θέσεις εργασίας σε 3.070 (από 1.650 σήμερα), με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά επιπλέον 900 θέσεις.