Πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και πώς φαντάζεται η κυβέρνηση ότι τη βλέπουν

Στέλιος Ορφανάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και πώς φαντάζεται η κυβέρνηση ότι τη βλέπουν

Σίγουρα όλοι έχετε διαβάσει το παραμύθι με τη Χιονάτη (Snow White). Το παραμύθι έχει κυκλοφορήσει σε πολλές παραλλαγές σε βιβλία και σε κινηματογραφικές ταινίες. Σε μια εκδοχή του σε ένα μακρινό βασίλειο μετά την εξαφάνιση του αγαπητού Βασιλιά, η ωραία αλλά αδίστακτη σύζυγός του παίρνει τον έλεγχο του βασιλείου και κρατά την όμορφη  κόρη του, Χιονάτη, φυλακισμένη στο παλάτι. Η Βασίλισσα, γνωστή και ως Evil Queen, έχει ένα μαγικό καθρέφτη που κάθε μέρα τον ρωτάει: «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ομορφότερη;»  Κι ενώ αρχικά ο καθρέφτης της απαντά ότι αυτή είναι η ωραιότερη σε όλο το βασίλειο, δεν αργεί να έρθει η μέρα που ο καθρέφτης θα σταματήσει να της το επιβεβαιώνει και θα απαντά ότι η Χιονάτη είναι η ομορφότερη, σπέρνοντας μένος και οργή στη βασίλισσα! Τόση μάλιστα ήταν η οργή της, που αρνούμενη να δεχτεί τις αλήθειες που έλεγε ο καθρέφτης, κάποια στιγμή τον έσπασε για  να μην ακούει την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, οι λάθος διαχειρίσεις της Βασίλισσας γεμίζουν με χρέη το βασίλειο και η απρόσμενη άφιξη του πλούσιου πρίγκηπα της δίνει μια ιδέα. Να στήσει ένα χορό προς τιμήν του και τον πείσει να της κάνει πρόταση γάμου, ώστε να σωθεί η ίδια. Στο χορό όμως, ο Πρίγκηπας θα προσέξει τη Χιονάτη ... Αυτό το παραμύθι μου ήρθε στο μυαλό, όταν άκουσα προ ημερών τον Πρωθυπουργό της χώρας μας να δίνει συνέντευξη στον κ. Παπαχελά, αποφεύγοντας να πει όλες τις αλήθειες του καθρέφτη.

Στο μέρος της συνέντευξης που αφορούσε την οικονομία και ήταν το μικρότερο σε διάρκεια, ο κ. Παπαχελάς ρωτά τον Πρωθυπουργό ποιος θα πληρώσει τα χρέη που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν καθησυχαστική, αναφέροντας ότι και άλλες χώρες αυξάνουν τα χρέη τους. Ναι, είναι αλήθεια αυτό που ειπώθηκε, όμως δεν ειπώθηκε το σημαντικότερο, ότι  είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη σε ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ, με την δεύτερη Ιταλία και την τρίτη Πορτογαλία να είναι χαμηλότερα από την Ελλάδα κατά 25% και 32% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat και αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και τα οποία βλέπετε στο παρακάτω ΓΡΑΦΗΜΑ 1. Η κατάσταση από τότε, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, έγινε ακόμη χειρότερη, αφού η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 προβλέπει χρέος προς ΑΕΠ για τη λήξη του 2020 στο 200%. Να σημειωθεί επιπλέον ότι το ποσοστό θα ανέβει κι άλλο και το 2021, όπως η ίδια η κυβέρνηση αναφέρει στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή.

insider

 

Ναι, αλλά πολλοί θα αντιτάξουν ότι τουλάχιστον δανειζόμαστε φθηνά! Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ότι αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή του. Ναι, είναι σωστό ότι δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, όμως κι εδώ δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια. Η πλήρης αλήθεια είναι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ 1, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι στο 0.75% και είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα σε σχέση με την Εσθονία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία δανείζεται με 500%, 563% και 740% παραπάνω κόστος αντίστοιχα! Μάλιστα αυτές οι τρεις χώρες είναι κάπου στη μέση του πίνακα. Με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια που ξεπερνούν σε απόδοση το 1.000%.

insider

 

Η Ελλάδα βάσει στοιχείων και έχει το χειρότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε όλη την Ευρωζώνη και δανείζεται με μεγάλη διαφορά με το ακριβότερο επιτόκιο σε όλη την Ευρωζώνη! Σε δύο στοιχεία, που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του για να απαντήσει στον κ. Παπαχελά, η κατάσταση για τη χώρα μας είναι τραγική. 

Αν μάλιστα συνδυάσουμε τα παραπάνω με αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα με το χρέος που έχει, το οποίο κληρονομήσαμε, μπορεί και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ευρωπαϊκή και δεύτερον ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, διότι αυτά τα επιτόκια δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ», τότε φθάνουμε άμεσα στο συμπέρασμα ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας μας πολύ-πολύ λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, αν και προσωπικά θα υποστήριζα ότι οι αγορές δεν κοιτούν τόσο τις κυβερνήσεις, όσο τα νούμερα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάπτυξη που αναμένει η κυβέρνηση για το 2021, εμμέσως πλην σαφώς, όλες τις φανερές ελπίδες τις έχει στρέψει στον τουρισμό, όσο και στις καταθέσεις, που έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και οι οποίες πιστεύει ότι θα ξοδευτούν! Αλήθεια, από ποιες κατηγορίες επαγγελματικές έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις; Σίγουρα όχι εκείνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ή όλου του δημόσιου τομέα που διατήρησαν τα εισοδήματα τους στην κρίση. Σίγουρα όχι των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που έχασαν τη δουλειά τους ή ζουν με επιδόματα ή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δεν έχουν εισοδήματα, παρά μόνο τη βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση. 

Φυσικά κάπου εδώ αρκετοί θα αναρωτηθείτε: Μα δεν υπάρχει φως; Υπάρχει και έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει όλη την ευρωπαϊκή βοήθεια για το 2021, θα επιτύχει να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 4,2% σε σχέση με το 2020!!! Οπότε, αν και ο τουρισμός φέτος φθάσει στα επίπεδα του 50% σε σχέση με το 2019 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,8% σίγουρα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Φυσικά και σε αυτό το καλό σενάριο η καθημερινότητα και το εισόδημα του εργαζόμενου δεν θα αυξηθεί ενώ σε πάρα πολλούς δεν θα ανακτηθεί. Αυτές οι άβολες αλήθειες δεν ειπώθηκαν.

Οι αριθμοί λένε πάντα ή κατά ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό την αλήθεια. Οι αριθμοί λοιπόν δεν είναι με το μέρος μας. Ο πρωθυπουργός οφείλει όμως να ενημερώσει τους πολίτες με ποιος τρόπους σκοπεύει να ανακάμψει το εισόδημα όσων έχει πληγεί, αλλά και πώς θα βελτιωθεί το εισόδημα όλων σε σχέση με το 2019. Οι πολίτες έλειπαν από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Μήπως έφθασε η ώρα μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας να δοθεί το περιβόητο σχέδιο… το business plan, που ζητούσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα πριν γίνει κυβέρνηση!! 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider