Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μειώσει το βαθμό εξάρτησης της από τεχνολογίες που παραδοσιακά παράγονται εκτός της επικράτειας της, όπως για παράδειγμα με το να εντατικοποιήσει την παραγωγή των τσιπ.
Σύμφωνα με το CNBC, οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, από λάπτοπ και κινητά μέχρι τους αισθητήρες στα αυτοκίνητα μας. Ωστόσο, η ΕΕ αντιπροω λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τσιπ.
Εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, όπως επίσης και λόγω των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η Ένωση πιστεύει πως ήρθε η ώρα να βελτιώσει την ψηφιακή της κυριαρχία.
«Είναι φιλοδοξία μας μέχρι το 2030 η ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών, βιώσιμων και τελευταίας λέξης, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, να αντιστοιχεί σε αξία στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής» αναφέρει σε έγγραφο της η Κομισιόν.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΕ αυτή την στιγμή, όταν πολλοί κατασκευαστές συναντούν καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη, καθώς αγωνίζονται να βρουν αρκετούς ημιαγωγούς για να φτιάξουν νέα αυτοκίνητα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει διογκώσει την ζήτηση για ψηφιακές συσκευές και προκαλεί πίεση στην προσφορά των chip.
Ψηφιακοί πρωταθλητές
Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να μειώσουν την κυριαρχία που οι κινέζικες και αμερικάνικες εταιρείες απολαμβάνουν στον τεχνολογικό χώρο. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές chip βρίσκονται είτε στις ΗΠΑ είτε στην Κίνα.
Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες social media είναι επίσης είτε αμερικάνικες είτε κινέζικες. Για την ακρίβεια, η ΕΕ ανέκαθεν υστερούσε όσον αφορά στη φιλοξενία ψηφιακών πρωταθλητών.
«Μπροστά στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη δεν θα είναι απλά θεατής, πόσο μάλλον σε ένα πεδίο μάχης. Είναι η στιγμή να πάρουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ο Ευρωπαίος επίτροπος Thierry Breton, σχετικά με την ευρωπαϊκή αγορά.
«Αυτό επίσης σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να επενδύουμε σε εκείνες τις ψηφιακές τεχνολογίες που θα γίνουν τα υποστυλώματα για την κυριαρχία και το βιομηχανικό μας μέλλον», προσέθεσε.
Οι πρόσφατες απόπειρες της Ευρώπης να διεκδικήσει ψηφιακή κυριαρχία δεν είναι κάτι καινούριο. Η στρατηγική ήταν το αντικείμενο συζήτησης επί σειρά ετών, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονταν γύρω από την ασφάλεια των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, μια νέα ομάδα στις Βρυξέλλες, αρχής γενομένης τον Δεκέμβριο του 2019, είναι επικεντρωμένη στο να ωθήσει τα κράτη-μέλη να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.
Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια που συνοψίστηκαν στο έγγραφο που διακινήθηκε την Πέμπτη, επίσης περιλαμβάνουν πως «όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα καλυφθούν από δίκτυο Gigabit, με όλες τις κατοικημένες περιοχές να εξυπηρετούνται με 5G».
«Η πανδημία έδειξε πόσο κρίσιμες είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες και δεξιότητες, για να εργαστείς, να σπουδάσεις και να συνδεθείς, και επίσης μας έδειξε που χρειάζεται να γίνουμε καλύτεροι. Τώρα πρέπει να εγκαινιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen σε δήλωση της.