Της Έφης Τσιβίκα
Περισσότεροι από 61.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid-19 διενεργήθηκαν από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση.
Παρότι επρόκειτο για εορταστικό τετραήμερο, αρκετοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να λάβουν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάνοντας το μεγάλο βήμα προς την ελευθερία.
Αντιθέτως με τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες οι εμβολιασμοί θα «πάγωναν» από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, τελικά δεν διενεργήθηκαν μόνο την Κυριακή του Πάσχα, ακολουθώντας το τακτικό πρόγραμμα, κατά το οποίο ούτως ή άλλως τις Κυριακές τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά.
Έτσι, τη Μ. Παρασκευή καταγράφηκαν 21.995 εμβολιασμοί, το Μ. Σάββατο 17.646 και τη Δευτέρα του Πάσχα 21. 452, με την ημέρα να κλείνει στους 3.136.791 εμβολιασμούς, συνολικά. Από αυτούς, οι 2.191.480 αφορούσαν στην πρώτη δόση, ενώ 945.331 πολίτες της χώρας είχαν λάβει και τις δύο δόσεις.
Αν και αρκετά μειωμένος σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των εμβολιασθέντων θεωρείται κρίσιμος, δεδομένης της σταδιακής επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων αλλά και της κατάστασης στο σύστημα υγείας, το οποίο ναι μεν έχει δείξει τάση αποκλιμάκωσης, αλλά η πίεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την Τρίτη (4/5) ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 783. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τη Δευτέρα του Πάσχα έγιναν 387 εισαγωγές ασθενών, ενώ δόθηκαν 200 εξιτήρια λόγω ίασης. Η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19 βρισκόταν στο 52,4%, ενώ στις ΜΕΘ Covid ανήλθε στο 84,83%.
Ανεβαίνει η ταχύτητα το Μάιο
Το «κοντέρ» αναμένεται να γράψει ταχύτητες ρεκόρ εντός του μήνα, καθώς ενεργοποιείται η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», κατά την οποία θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της δραστηριότητας αλλά και της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από σήμερα Τετάρτη (5/5) θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα (έναντι των 1040 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά), με στόχο οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να αγγίξουν τις 100.000. Σημειώνεται ότι κατά την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, ο μέσος όρος των εμβολιασμών ανήλθε σε 60.400 ανά ημέρα, κατά συνέπεια, αναμένεται μία αύξηση άνω των 30.000 σε ημερήσια βάση. Όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, στη συνέχεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περαιτέρω αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μαΐου και του Ιουνίου.
Σε συνέπεια με το κυβερνητικό πλάνο, ο στόχος των 3.000.000 εμβολιασμών, συνολικά, έως το τέλος Απριλίου έχει ήδη επιτευχθεί, με το μήνα να κλείνει στους 3.097.693. Το Μάιο αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 2.000.000 και τον Ιούνιο ακόμη περισσότεροι, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. Μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας στους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Στη φαρέτρα και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson
Από σήμερα στην εμβολιαστική φαρέτρα εντάσσεται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται στις ηλικίες 45 ετών και άνω, μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna). Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή εμβολιασμοί διενεργούνται σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, εκ των οποίων η ηλικιακή ομάδα 30-44 λαμβάνει αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η πλατφόρμα των ραντεβού για τους νεαρούς ενήλικες, 18 ετών και άνω, αναμένεται να ανοίξει από τον Ιούνιο και μετά.
Σημαντική ώθηση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αναμένεται να δώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα σε δύο βάρδιες και συγκεκριμένα από τις 7:00 το πρωί και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων και των αργιών.
Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσονται τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» στην Αθήνα, αλλά και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Επιπλέον, επαυξημένες βάρδιες θα έχουν τα εμβολιαστικά κέντρα των δομών ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ, καθώς και τα mega εμβολιαστικά κέντρα.