Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τους τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων στη χώρα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Ηδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί τις διεργασίες για το «πακέτο» που σχετίζεται με την «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», όπου εδώ και περίπου ένα μήνα έχει ανακηρυχθεί τεχνικός σύμβουλος ο φορέας CONCEPT και «χρηματοοικονομικός» η DELOITTE. Επιπρόσθετα, μόλις πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, σημείωσε ότι ανέφερε ότι «προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τα έργα τα Δικαστικά Μέγαρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα βγει εντός του Ιουλίου». Το παραπάνω πακέτο Δικαστικών Μεγάρων έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς και την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών.
Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαδικασίες και για τα δύο άλλα clusters, τα οποία επίσης θα υλοποιηθούν με το μοντέλο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικοί Τομέα.
Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 69 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών.
Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών.
Οι συμβάσεις σύμπραξης αυτού του είδους (κτιριακά ΣΔΙΤ) συνήθως καλύπτουν περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
Με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της.
Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.