Προκλήσεις αποδοτικότητας αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, για το 2020.
Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα «Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στις ανώτερες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων», αν και οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στην πολιτική δικονομία αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην απονομή της δικαιοσύνης.
Ανεξαρτησία
«Το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι άνω του μετρίου. Το 55% του ευρέος κοινού θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι αρκετά ή πολύ καλή, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το περασμένο έτος (53%). Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των επιχειρήσεων είναι 61 % και έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (53%). Δεν έχει εντοπιστεί σαφής τάση κατά την τελευταία πενταετία όσον αφορά το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στις ανώτερες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων.»
Ποιότητα
«Βρίσκονται υπό σύσταση και αναμένεται να αρχίσουν σύντομα να λειτουργούν νέα ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Σε νόμο που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 προβλέπεται η σύσταση αριθμού ειδικών τμημάτων πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων με σκοπό τη βελτίωση της εξειδίκευσης, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με το ενωσιακό δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ενέργειας, της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υποθέσεις ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και για ορισμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών. Έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις».
Αποδοτικότητα
Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη συνολική του αποδοτικότητα. Οι στατιστικές για τη δικαιοσύνη δείχνουν ότι, ιδίως, το σύστημα των πολιτικών δικαστηρίων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αποδοτικότητά του, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών και των εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας σε πρώτο βαθμό εξακολούθησε να σημειώνει αύξηση (637 ημέρες το 2019 σε σύγκριση με 559 ημέρες το 2018). Επιπλέον, η παραγωγικότητα των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων δεν έχει βελτιωθεί όσον αφορά το ποσοστό διεκπεραίωσης των αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας (86,2 % το 2019 σε σύγκριση με 86,3 % το 2017), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο δημιουργίας πρόσθετου όγκου συσσωρευμένων υποθέσεων, ο οποίος εντείνεται περαιτέρω λόγω των συνεπειών των μερικών διακοπών των εργασιών που οφείλονται στην πανδημία COVID-19. Οι αναβολές προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις και συσσώρευση υποθέσεων, η εκδίκαση ορισμένων από τις οποίες έχει προγραμματιστεί στο απώτερο μέλλον, έως το 2026 ή και αργότερα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη εξακολουθούν να εντοπίζουν σειρά διαδικαστικών προκλήσεων, στην αντιμετώπιση των οποίων αποσκοπούσαν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ωστόσο οι προκλήσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Έχουν αναληφθεί ενέργειες για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
Δείτε την έκθεση για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα στα σχετικά αρχεία (δεξιά).