Μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Καίγονται σπίτια - Κινητοποίηση του στρατού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Καίγονται σπίτια - Κινητοποίηση του στρατού
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Κλειστή η Αθηνών - Λαμίας.

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Άνω Βαρυμπόμπη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δρουν στο σημείο για τον περιορισμό της φωτιάς να έχουν ενισχυθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης.

Στα θετικά, συγκαταλέγεται ότι από το βράδυ της Τρίτης επικρατεί άπνοια, που είναι μια ευνοϊκή συνθήκη για την πυρόσβεση, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας έπνεαν δυνατοί άνεμοι έως και 6 μποφόρ.

Παράλληλα, σπίτια καίγονται, με τη φωτιά να έχει περάσει μέχρι στην πλατεία της Βαρυμπόμπης με τη αστυνομία να προσπαθεί να εντοπίσει ανθρώπους που μπορεί να έμειναν πίσω.

Συγκεκριμένα, 14 κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης όπου μαίνεται η πυρκαγιά, έχουν γίνει στην Άμεση Δράση, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία και ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες.

Έτσι, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιά, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Επιπλέον, έξι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο, όπως και ένας πυροσβέστης που μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Πυρκαγιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύονται περαιτέρω καθώς επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

112: Εκκενώστε προς Αχαρνές

Παράλληλα,ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Σύμφωνα και με νεότερο μήνυμα του 112, η κατάσταση επιφυλακής για την προστασία από τις αναθυμιάσεις της πυρκαγιάς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.

Βαρυμπόμπη

Έκλεισε ξανά η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία. Περίπου 80 παιδιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή.

  • Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Παράλληλα, η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς, σε παρακείμενη του αυτοκινητοδρόμου δασική έκταση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η τροχαία έχει διατάξει την ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Λυκόβρυση – Καπανδρίτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Επιπλέον, αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Βαρυμπόμπη

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW, ενώ σταδιακά τα προβλήματα αποκαθίστανται.

ΑΔΜΗΕ: Σε κίνδυνο η τροφοδοσία της Αν. Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, καθώς ανακύπτει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV, μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών, και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30, θα συμμετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Πατούλης: Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη

«Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη βόρεια Βαρυμπόμπη κατακαίοντας πυκνή δασική έκταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνδράμει από την πρώτη στιγμή με 14 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά οχήματα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει ο κ. Πατούλης τη συνεχή εναλλαγή της φοράς του ανέμου. «Αν και δεν είναι ισχυρός μεταβάλλει τη φορά του μετώπου, το οποίο μαίνεται σε πυκνόφυτη δασική έκταση από όπου διέρχεται επίσης δίκτυο ηλεκτροδότησης» προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι σημειώνονται μικρές εκρήξεις και εκδηλώνονται συνεχώς μικροεστίες, που σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο καύσωνα και εύφλεκτο υλικό καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. «Οπωσδήποτε κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες έως το ηλιοβασίλεμα για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάσβεσης», επισημαίνει ο περιφερειάρχης.

Υπ. Υγείας: Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας, όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
• Το ΓΟΝΚ Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι»
• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Φιλοξενία για τους πληγέντες

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135.

Σε κινητοποίηση και ο στρατός

Η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα διατάχθηκε, σήμερα το απόγευμα, μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Έως τώρα έχουν διατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη πυρόσβεσης που μπορούν να αναλάβουν αποστολή (Canadair και PZL) καθώς και όλα τα ελικόπτερα που προβλέπονται από τα αντίστοιχα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, έχει διαταχθεί η ετοιμότητα διάθεσης επιπλέον ιπτάμενων μέσων αν απαιτηθεί.

Στο νομό Αττικής, έχουν διατεθεί τμήματα «Δευκαλίωνα» (εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αποτελούμενα από πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα δασοπυρόσβεσης με πιστοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος) με μέσα, υλικά και εξοπλισμό καθώς και 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκά για τη μεταφορά τους.

Σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στην Αττική και τη Βοιωτία, έχει δοθεί εντολή άμεσης συγκρότησης ομάδων 50 ατόμων ανά μονάδα που θα διατεθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ακόμη, οι στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα προχωρούν στη συγκρότηση περίπολων με τη χρήση μέσων επιτήρησης και drones πέριξ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς.

Τη διάθεση και την ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο ΟΑΣΑ κινεί λεωφορεία για τους πληγέντες

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουν διατεθεί λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας προκειμένου να μεταφερθούν πολίτες εφόσον χρειαστεί από τις πυρόπληκτες περιοχές Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες.

Βαρυμπόμπη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενημέρωση ΓΓΠΠ: Υπεράνθρωπη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider