Ενημέρωση ΓΓΠΠ: Υπεράνθρωπη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενημέρωση ΓΓΠΠ: Υπεράνθρωπη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη Βαρυμπόμπη
Η έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας Πολίτη Μ .Χρυσοχοϊδη για την «μάχη» με τις φλόγες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των πέριξ κοινοτήτων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε, με 81 πυρκαγιές και 40 ενεργά μέτωπα, κατά την έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την «μάχη» των πυροσβεστών με τις φλόγες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των πέριξ κοινοτήτων.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Αναλυτικά, εξήγησε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, με 40 μέτωπα να είναι ενεργά και τόνισε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, συμπλήρωσε.

Όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

Για υπεράνθρωπη μάχη μίλησε εισαγωγικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης, και για άρτια προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Ήμουν στο μέτωπο από την αρχή, έχω μόνο λόγια θαυμασμού για όλους». Παράλληλα τόνισε πως οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Καίγονται σπίτια - Κινητοποίηση του στρατού

gazzetta
gazzetta reader insider insider