Ακόμα μεγαλύτερες και πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που καίει στη Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με το χρόνο, το σκοτάδι και τις φλόγες, ενώ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού είπε ότι το βράδυ της Τετάρτης οι φλόγες είχαν πλησιάσει περίπου 600 μέτρα από το Μουσείο.
«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».
Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».
Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί και ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλα σημεία της χώρας, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.
Επίσης, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε γειτονικά χωριά, όπου η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι κάτοικοι φέρνουν στη μνήμη τους τις μέρες του 2007, τότε που η περιοχή είχε και πάλι παραδοθεί στις φλόγες, θρηνώντας μάλιστα και θύματα. Παρόλα αυτά, όπως είπε κάτοικος της περιοχής σε τηλεοπτικό σταθμό, «Το 2007 ήμουν 14 αλλά δεν είχα φοβηθεί. Σήμερα είμαι 28 και πραγματικά φοβήθηκα».
«Γίνεται αγώνας. Θέλουμε να αποφύγουμε ό,τι έχει γίνει το 2007. Έχουμε περικυκλώσει την Αρχαία Ολυμπία» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στο Open TV, και πρόσθεσε για τις υπόλοιπες περιοχές: «Αν χρειαστεί θα εκκενώσουμε και άλλες περιοχές». Παράλληλα έκανε λόγο για εμπρησμό στην περιοχή της Ηλείας: «Σαν να πήγε κάποιος και έβαλε ταυτόχρονα φωτιές».
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας των δήμων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και εναέρια μέσα που αποτελούνται από ελικόπτερα Ερικσόν, το ρωσικό beriev 200 και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.
Έντονες είναι οι υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία. Αυτό υποστηρίζουν ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Βασίλης Γιαννόπουλος, αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, στην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκαν επτά εστίες φωτιάς μέσα σε δύο ώρες, σε έναν άξονα μεταξύ των χωριών Καυκανιά, Πουρνάρι και Μιράκα. Οι Αρχές διατυπώνουν «έντονη υποψία έως πεποίθηση» για εμπρησμούς. Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Open νωρίτερα, αναφέρθηκε και εκείνος σε επτά εστίες φωτιάς που ξέσπασαν στην περιοχή με διαφορά δύο ωρών. Παρόμοια εκτίμηση είχαν διατυπώσει και πηγές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Παράλληλα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.
Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».
Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».
Η κατάσταση στις Ροβιές
Τα πάντα έκαψε στο διάβα της η φωτιά στη Β. Εύβοια οδηγώντας σε καταστροφές σπιτιών, απεγκλωβισμό πολιτών μέσω θαλάσσης και σε εκκενώσεις χωριών στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία των Ροβιών. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-"παντόφλα" "ΠΑΡΑΛΟΣ".
Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα.
Σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.
Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».
Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».
Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.
Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.
«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι «η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα». «Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται» σημειώνει.
Αναφερόμενος τέλος στα μέτωπα της φωτιάς που υπάρχουν ανάμεσα στη Χρόνια και τις Ροβιές λέει πως «πλέον δεν υπάρχει κάτι για να καεί.... Οι φλόγες πέρασαν μέσα στους οικισμούς» και επίσης αποφεύγει να κάνει και αποτίμηση για τα καμένα σπίτια λέγοντας ότι «φοβάμαι ότι η ακριβής εικόνα θα είναι εφιαλτική όταν το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή».
Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».
«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.
Καταστροφή.#φωτιες #Πυρκαγια #Ευβοία #ροβιες pic.twitter.com/JNdMUoIGif
— Spiros Grammenos (@DjSpirosG) August 4, 2021
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, σε καθεστώς υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Πυρκαγιά και στη Μεσσηνία
Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία.
Στο σημείο επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από εναέρια μέσα.
Μήνυμα εκκένωσης στάλθηκε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι. Συγκεκριμένα το μήνυμα από το 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι».
Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).
Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο - Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.
Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και από OPEN