Πρότυπο για τα άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μπορεί να αποτελέσει η επιτυχία του SPD κατά τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι ο συνασπισμός με Πράσινους και Φιλελεύθερους μπορεί να πετύχει.
«Η επιτυχία μας θα εμπνεύσει άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη και ίσως και πέραν αυτής. Εάν καταφέρουμε να ενισχύσουμε τη συνοχή της κοινωνίας στη Γερμανία και να διαχειριστούμε τον επερχόμενο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, θα το δοκιμάσουν και άλλοι. Το SPD πέρασε από μια μακρά διαδικασία επαναπροσανατολισμού και απάντησε στο θεμελιώδες ερώτημα "τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική πολιτική σε μια πλούσια καπιταλιστική χώρα όπως η Γερμανία στο κέντρο της Ευρώπης", δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.
«Η Γερμανία πρέπει να τολμήσει ένα νέο ξεκίνημα, να θέσει τις τεχνολογικές και βιομηχανικές βάσεις για το μέλλον. Τα επιτυχημένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν πιστεύουν (αυτό που λέγεται) ότι η ζωή ήταν καλύτερη πριν. Το SPD ήταν πάντα ένα κόμμα που ακολουθούσε την τεχνολογική πρόοδο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αλληλοσεβασμός πρέπει να διαδραματίσει ξανά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Πώς μπορεί να αποτραπεί το κοινωνικό χάσμα; Πώς μπορεί να αναγνωρίζεται κάθε επαγγελματική απόδοση και πώς μπορεί κάθε επίτευγμα ζωής να βρίσκει την ίδια αναγνώριση στην κοινωνία; Το καθήκον μας στις πλούσιες χώρες είναι να βρούμε μια απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις», πρόσθεσε.
«Είμαι αισιόδοξος ότι ένας συνασπισμός "φωτεινός σηματοδότης" μπορεί να πετύχει. Οι Γερμανοί κατέστησαν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) ισχυρότερα με τις ψήφους τους. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς αυτούς τους τρεις, ότι μπορούμε τώρα να τα καταφέρουμε και να σχηματίσουμε κυβέρνηση μαζί. Είναι αναγκαίο τα μέρη να συνομιλήσουν μεταξύ τους σε ισότιμη βάση και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία συνασπισμού. Όποιος θέλει να σχηματίσει κοινή κυβέρνηση πρέπει να έχει εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, διότι αργότερα, θα πρέπει να επιλύσουμε πολλά θέματα τα οποία δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του συνασπισμού», τόνισε επίσης.
Όταν ρωτήθηκε για τις διαφορετικές προσεγγίσεις πολιτικής μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP, ο Σολτς είπε: «Έχω ήδη συγκεκριμένες ιδέες για το πώς αυτό μπορεί να επιλυθεί. Ωστόσο, οι συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού δεν πρέπει να διεξάγονται μέσω των μέσων ενημέρωσης. Δεν θα ήταν έξυπνο να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές τώρα. Έστω και αν εκκινούμε από διαφορετικές αρχικές θέσεις, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στο τέλος. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP συνδέονται με την “ιδέα της προόδου”. Έχουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, αλλά σίγουρα αλληλεπικαλυπτόμενες ιδέες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Υπάρχουν μεγάλες επικαλύψεις θεμάτων. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία που μπορούν να συμφωνηθούν».
Ο Σόλτς επαίνεσε τέλος την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ (CDU) : «Η κυρία Μέρκελ έχει έναν επιτυχημένο κυβερνητικό απολογισμό και η αναγνώρισή του δεν είναι δύσκολη για μένα και ας είμαι σοσιαλδημοκράτης. Σε τελευταία ανάλυση συγκυβερνήσαμε σε τρεις από τις τέσσερις κυβερνήσεις της Μέρκελ και εφαρμόσαμε πολλά πράγματα που ήταν σημαντικά για εμάς». Ο μέχρι τώρα αντικαγκελάριος επισήμανε για άλλη μια φορά τις ομοιότητες με την καγκελάριο: «Και η κ. Μέρκελ και εγώ γνωρίζουμε ότι στην πολιτική απαιτείται πολύς χρόνος, ότι πρέπει να επιδιώκεις πράγματα που είναι σημαντικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια ομοσπονδιακή χώρα όπως η Γερμανία και στον κόσμο, πρέπει να συντονίζεσαι και να συμφωνείς με πολλούς».
Το FDP και οι Πράσινοι τονίζουν την ανάγκη για ένα νέο «ξεκίνημα» στη χώρα
Οι ηγέτες του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και των Πρασίνων τόνισαν μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση την ανάγκη για ένα νέο «ξεκίνημα» στη Γερμανία.
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές υπάρχει η εντολή δημιουργίας μιας νέας συμμαχίας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην κοινωνία μας, στη χώρα μας. Αυτό προϋποθέτει μια πολιτική που δεν προσανατολίζεται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, αλλά προσανατολίζεται σε ένα "πραγματικό ξεκίνημα" και στην ανανέωση - ειδικά όσον αφορά στα μεγάλα μελλοντικά καθήκοντα, όπου υπήρχε στασιμότητα εδώ και χρόνια. Για αυτό και είναι αναγκαίες οι αξιόπιστες συζητήσεις».
Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε τις «ομοσπονδιακές εκλογές σημείο καμπής. Ο λαός αποφάσισε κατά του status quo, επομένως κάτι νέο θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Γερμανία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στην οποία πολλά μπορούν να δημιουργηθούν και να αιτιολογηθούν».
Σύμφωνα με τον Λίντνερ, «οι Πράσινοι και το FDP είναι οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στραφεί περισσότερο κατά του status quo. Αισθανόμαστε μαζί ότι έχουμε το κοινό καθήκον να οργανώσουμε κάτι νέο στη Γερμανία. Θα γίνουν συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν από κοινού οι διαφορές και ποιες γέφυρες θα μπορούσαμε να χτίσουμε. Υπάρχουν λ.χ. διαφορές στο θέμα της προστασίας του κλίματος και στα οικονομικά θέματα».
Ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι «και τα δύο μέρη υποστηρίζουν την αλλαγή, αλλά όχι απαραίτητα το ίδιο είδος αλλαγής. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι τεράστιο, δημιουργήθηκε μια κουλτούρα συνομιλιών η οποία κατέστησε δυνατή μια συζήτηση προσανατολισμένη επί της ουσίας των θεμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ