Έτοιμο είναι το προσχέδιο του κλιματικού νόμου και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist.
«Ο κλιματικός νόμος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, το προσχέδιο είναι έτοιμο και θα εισαχθεί γρήγορα στις επιτροπές της Βουλής», σημείωσε ο κ.Αμυράς, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων Fit for 55 και των εθνικών δεσμεύσεων για το κλίμα με πιο σημαντικές τα αυξημένα ποσοστά μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και την επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα.
Ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα αυξάνει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σχετική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό «LULUCF» για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία, θα αυξήσει τις καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, και, ως εκ τούτου, θα επιταχύνει εκ των πραγμάτων τον στόχο της ΕΕ για το 2030 στο 57%.
Παράλληλα, προωθείται η επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβής προσδιορισμός των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε τομέα προκειμένου να αναγνωριστούν οι προοπτικές που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά για να συμβάλλει στον συνολικό κλιματικό στόχο.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για το κλίμα, για τον οποίο είχε ανεπίσημα έρθει σε συμφωνία με τα κράτη μέλη από τον Απρίλιο, με 442 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 51αποχές. Με τον κλιματικό νόμο, η πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050 μετατρέπεται σε νομική υποχρέωση. Σε δεύτερο επίπεδο, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούλιο του 2021 παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων «Fit for 55», η οποία εξειδικεύει δράσεις και πρωτοβουλίες ακριβώς για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030. Η προτεινόμενη δέσμη αποσκοπεί να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με τον στόχο του 2030.
Ο κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αναθεωρείται και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες δράσεων της κυβέρνησης για την κλιματική ουδετερότητα.