Τα αιτήματά του προς τα κόμματα που θα διαπραγματευτούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP), απηύθυναν σήμερα οι εκπρόσωποι του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον» στο Βερολίνο.
«Αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», δήλωσαν οι Λουίζα Νοϊμπάουερ και 'Ανικα Ρίτμαν, ενώ στέκονταν μπροστά σε σκελετό δεινοσαύρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Οι νέοι δεν θέλουν να εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι», είπαν χαρακτηριστικά. Ο νέος συνασπισμός πρέπει να δράσει πολύ γρήγορα στα θέματα του κλίματος, δήλωσαν οι ακτιβίστριες, τονίζοντας ότι το κίνημα δεν είναι ικανοποιημένο από όσα καταγράφονται στο κείμενο αρχών που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των τριών κομμάτων. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι αυτή την Παρασκευή έχουν οργανώσει νέα συγκέντρωση μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Από κοινού με την οργάνωση «Επιστήμονες για το Μέλλον», το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» συνέταξε λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων η κατάρτιση προϋπολογισμού CO2 συμβατός με τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, η κατάργηση του φυσικού αερίου έως το 2035, ο τερματισμός κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων και η διάθεση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση πολιτικών για το κλίμα διεθνώς. «Δεν μιλάμε για πρασίνισμα του κυβερνητικού έργου, αλλά για ολοκληρωμένες αλλαγές στο σύστημα, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα. Το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε η κυρία Νοϊμπάουερ.
Από την πλευρά των επιστημόνων, ο Φόλκερ Κβάσνινγκ, καθηγητής για Ανανεώσιμα Ενεργειακά Συστήματα, επισήμανε ότι η ανθρωπότητα έχει πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι πίστευε και χαρακτήρισε «ενοχλητικό» το γεγονός ότι τα τρία κόμματα που διαπραγματεύονται δεν έχουν, όπως είπε, αντιληφθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού, η Γερμανία θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη ήδη από το 2030. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες εκπομπές καυσαερίων μετά την πανδημία, απαιτούνται ακόμη πιο ριζικές περικοπές για να επιτευχθεί η επιθυμητή κλιματική ουδετερότητα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει ριζικά την πολιτική για το κλίμα», ανέφερε ο κ. Κβάσνινγκ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ