Μία δόση ενός αντισώματος REGEN-COV μειώνει την πιθανότητα ενός μη μολυσμένου ατόμου να προσβληθεί από τον ιό κατά 81,6% μέχρι και για οκτώ μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου, σύμφωνα με με κλινική μελέτη που παρουσίασε η εταιρεία Regeneron.
Η μελέτη αυτή ήταν φάσης 3 (τελική) και περιλάμβανε άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση.
Κανείς ασθενής που έλαβε το αντίσωμα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην ομάδα του placebo. Κανείς ασθενής στην μελέτη δεν κατέληξε.
Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το αντίσωμα σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο και σαν προληπτική θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί σε νοσούντες. Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ χρήσιμη για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο.
«Πλέον στόχος είναι η δημιουργία και φαρμάκων πλην του εμβολίου, όπως το χάπι της εταιρείας Pfizer και της εταιρείας MSD (στην Αμερική Merck) μειώνουν τη θνητότητα στην ήπια και μέτρια νόσο σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Με βάση τα δεδομένα αυτά θεωρείται πιθανό να επεκταθεί η έγκριση του φαρμάκου REGEN-COV και σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αναθεωρημένη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) από τον FDA, το REGEN-COV έχει εγκριθεί ως προφύλαξη μετά την έκθεση στον ιό Sars-Cov-2 για ενήλικες και παιδιά (ηλικίας 12 ετών και άνω, με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά) που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρής μορφής COVID-19, νοσηλείας ή θανάτου. Το REGEN-COV δεν είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη της COVID-19 πριν από την έκθεση στον ιό.
Στην Ευρώπη έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αναμένεται η τελική απόφαση.
Στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), παρέλαβε την Τετάρτη τις πρώτες 2000 δόσεις του φαρμάκου.
«Οι κλινικοί γιατροί της Επιτροπής μας διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς.
Διευκρινίζεται ότι ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.
Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού», δήλωσε σχετικά την Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.