ΠΟΥ: «Ανησυχητική» η νέα αφρικανική μετάλλαξη - Ενδείξεις υψηλής μεταδοτικότητας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΠΟΥ: «Ανησυχητική» η νέα αφρικανική μετάλλαξη - Ενδείξεις υψηλής μεταδοτικότητας
Με το ελληνικό γράμμα «Όμικρον» ονόμασε την αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με το ελληνικό γράμμα «όμικρον» ονόμασε την αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή της νόσου που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Οι ειδικοί του Οργανισμού αναφέρουν πως η «όμικρον» αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που τη διακρίνει.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα αρχικά ευρήματα για την «όμικρον» δείχνουν πως η μετάλλαξη αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της νότιας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής, τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να διακόψουν προσωρινά τις αεροπορικές πτήσεις από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, σαν μέτρο προληπτικής προστασίας ενάντια στην αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής

ECDC: Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε απόψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Τι διαφορετικό έχει η «Όμικρον»;

Οι επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη - ακίδα, κάτι που παίζει βασικό ρόλο για την είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από προηγούμενα στελέχη.

Από πού προήλθε;

Προς το παρόν υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του Ινστιτούτου Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους με ιό HIV -ο μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο. Η παραλλαγή βήτα, που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, ενδέχεται επίσης να προήλθε από άτομο που είχε μολυνθεί από τον ιό HIV.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Παραλλαγή ανησυχίας η αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Αφρικανική μετάλλαξη: Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πτήσεις από Ν. Αφρική και άλλες 7 χώρες

Ήρθε στην Ευρώπη η αφρικανική μετάλλαξη: Το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider