Ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για το άνοιγμα μιας κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν, η οποία θα επιτρέψει στους πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεργασίας με τους Ταλιμπάν αφότου αυτοί κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.
Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους και απέσυραν τους διπλωμάτες τους.
"Σκεφτόμαστε μια οργάνωση ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (...) έναν κοινό τόπο για αρκετούς Ευρωπαίους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στους πρεσβευτές μας να είναι παρόντες", δήλωσε ο Μακρόν από την Ντόχα, προτού αναχωρήσει για την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες και άλλες τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά μια επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούν για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους για την σύσταση μιας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των πλευρών στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων.
"Αυτό είναι ένα διαφορετικό διάβημα από μια πολιτική αναγνώριση ή έναν πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν (...) θα έχουμε μια εκπροσώπηση μόλις μπορέσουμε να την ανοίξουμε", πρόσθεσε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι ακόμη χρειάζεται να αποσαφηνιστούν ζητήματα ασφαλείας.
Σε ανακοίνωσή της έπειτα από συνομιλίες που έγιναν με τους Ταλιμπάν πριν από μια εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να ανοίξει μια αποστολή σύντομα.
"Η αντιπροσωπεία της ΕΕ υπογράμμισε ότι η πιθανότητα εγκαθίδρυσης μιας ελάχιστης παρουσίας στην Καμπούλ, κάτι το οποίο δεν θα συνεπάγεται αναγνώριση, θα εξαρτηθεί άμεσα από την κατάσταση της ασφάλειας, όπως και δραστικές αποφάσεις των ντε φάκτο αρχών να επιτρέψουν στην ΕΕ να διασφαλίσει επαρκή προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεών της", αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ξεχωριστά χθες, Παρασκευή, ότι πραγματοποίησε με τη βοήθεια του Κατάρ μια αποστολή απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν περισσότερων από 300 ανθρώπων, κυρίως Αφγανών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ