Μπάιντεν: 400 εκατ. δωρεάν μάσκες Ν95 θα διανεμηθούν στους Αμερικάνους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: 400 εκατ. δωρεάν μάσκες Ν95 θα διανεμηθούν στους Αμερικάνους
Biden
Το CDC είπε ότι οι μάσκες N95 πρέπει να «σφραγίζουν» στο πρόσωπο για να λειτουργούν σωστά, προειδοποιώντας ότι τα κενά μπορούν να αφήσουν τα αναπνευστικά σταγονίδια που μεταφέρουν τα σωματίδια του ιού μέσα και έξω από τη μάσκα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα διαθέσει δωρεάν στους Αμερικανούς 400 εκατομμύρια μάσκες υψηλής προστασίας N95 μέσα από φαρμακεία και κοινοτικά κέντρα υγείας, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι μάσκες θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και το πρόγραμμα θα είναι πλήρως έτοιμο και λειτουργικό στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNBC. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αυτές οι δωρεάν μάσκες είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μάσκες N95 είναι πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες. Ωστόσο, η Διευθύντρια του CDC, Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, είπε ότι μια οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερο από το να μην φοράτε καθόλου μάσκα.

Το CDC είπε ότι οι μάσκες N95 πρέπει να «σφραγίζουν» στο πρόσωπο για να λειτουργούν σωστά, προειδοποιώντας ότι τα κενά μπορούν να αφήσουν τα αναπνευστικά σταγονίδια που μεταφέρουν τα σωματίδια του ιού μέσα και έξω από τη μάσκα. Το CDC παρείχε ακόμα ένα ενημερωτικό δελτίο για να δείξει πώς πρέπει να φοριούνται τα N95.

Συνίσταται σε όλους ηλικίας 2 ετών και άνω να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού σε περιοχές με σημαντικά ή υψηλά επίπεδα μετάδοσης του ιού. Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν σε κάθε κομητεία στις ΗΠΑ γίνεται μετάδοση του ιού, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Οι άνθρωποι υποχρεούνται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία να φορούν μάσκες σε αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλες μέσα δημόσιας μεταφοράς.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο πίεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέχει δωρεάν μάσκες N95 στους Αμερικανούς, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει σαρώσει τη χώρα, προκαλώντας πρωτοφανή επίπεδα μόλυνσης. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς πρότεινε εκ νέου νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα για να παραδοθούν τρεις μάσκες N95 σε κάθε άτομο στις ΗΠΑ. Η νομοθεσία βρήκε 50 υποστηρικτές στη Βουλή και τη Γερουσία.

«Το Κογκρέσο πρέπει να απαιτήσει τη μαζική παραγωγή και διανομή μασκών N95, έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού της Covid», δήλωσε ο Σάντερς.

Ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα των σωματιδίων του ιού, ενώ οι N95 και οι χειρουργικές μάσκες είναι περίπου 99% αποτελεσματικές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pathogens τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διανέμει επίσης δωρεάν τεστ Covid στο σπίτι σε αμερικανικά νοικοκυριά. Κάθε σπίτι μπορεί να παραγγείλει τέσσερα τεστ Covid στο www.covidtests.gov.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider