Νορβηγία - Φυσικό αέριο: Καθυστερεί επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής LNG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία - Φυσικό αέριο: Καθυστερεί επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής LNG
Το εργοστάσιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 17 Μαΐου, περισσότερο από έξι εβδομάδες μετά τις 31 Μαρτίου.

Αντιμέτωπο με μία νέα καθυστέρηση στην επανάληψη της παραγωγής μετά τη πυρκαγιά του 2020, βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Χάμερφεστ της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διαχειριστής Equinor, σε ένα νέο πλήγμα των προοπτικών της Ευρώπης να διασφαλίσει την προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το εργοστάσιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 17 Μαΐου, περισσότερο από έξι εβδομάδες μετά τις 31 Μαρτίου, οπότε είχε τοποθετηθεί αρχικά η επανάληψη της παραγωγής.

Σε ανακοίνωσή της, η αντιπρόεδρος της Equinor Γκρέτε Χάαλαντ αποδίδει την νέα καθυστέρηση στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, καθώς, κατά το νέο επιδημικό κύμα, το ήμισυ των εργαζομένων στην αποκατάσταση της νορβηγικής μονάδας βρέθηκαν σε καραντίνα και απομόνωση.

Η μοναδική μεγάλη μονάδα παραγωγής LNG στην Ευρώπη βρίσκεται στο νησί Μελκέγια κοντά στην πόλη Χάμερφεστ. Οταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, έχει την δυνατότητα επεξεργασίας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως και προμηθεύει έξι φορτία LNG τον μήνα.

Η νέα καθυστέρηση σημειώνεται την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί επιπλέον πηγές φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την μείωση της τροφοδοσίας από την Ρωσία και οποιοδήποτε σοκ προκληθεί από τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονταν στο 39% της δυναμικότητάς τους στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe.

Η μονάδα του Χάμερφεστ βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έπειτα από πυρκαγιά που προκάλεσε ανησυχίες για της εφαρμογή πρακτικών ασφαλείας.

Στην νορβηγική μονάδα επεξεργασίας το φυσικό αέριο φθάνει από το υπεράκτιο κοίτασμα Snoehvit στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Το κοίτασμα έχει κλείσει λόγω της διακοπής λειτουργίας της μονάδας του Χάμερφεστ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider