«Ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος. Λύση, η οποία θα καθιστά την πατρίδα μας ένα πραγματικό και ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες του, το οποίο επανενώνει την πατρίδα μας, απαλλάσσοντάς την από τα όποια στρατεύματα, κατοχικά ή άλλα, τα επεμβατικά δικαιώματα ή τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά τον χαιρετισμό του στην Γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με τα Ψηφίσματα, τις κατά καιρούς Αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτήν ακριβώς την πολιτική βούληση και θέληση διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση σε κάθε διεθνές βήμα, τονίζοντας την ισχυρή αποφασιστικότητα και θέλησή μας να εργαστούμε ώστε να δώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμενίους», επεσήμανε ο Κύπριος ΠτΔ και τόνισε ότι:
«Με κάθε τρόπο θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως η Κύπρος δεν είναι ολιγότερο ευρωπαϊκή από ό,τι οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών όπου υπάρχει πολυπολιτισμική παρουσία, και όπως γίνεται και στην Κύπρο, αδιακρίτως διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη. Έχουμε μέχρι σήμερα προχωρήσει σε σημαντικές αποδείξεις της αποφασιστικότητας και της ειλικρινούς βούλησής μας να μην υπάρχει κανένα αίσθημα ανασφάλειας ούτε στους Τουρκοκύπριους ούτε στους Ελληνοκύπριους. Έχουμε αποδεχθεί αποκέντρωση εξουσιών για να τους κάνουμε να νιώθουν ασφαλείς ότι κανένας δεν θα επέμβει στα όσα στην καθ’ ημέραν ζωή πιθανόν να τους απασχολούν.
Έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα κάτω από όρους, όμως, που δεν θα επιτρέπουν σε καμιά από τις δύο κοινότητες να επικυριαρχεί επί της άλλης.
Έχουμε μέσα από τις συνομιλίες καταλήξει όσον αφορά τη σύνθεση και λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, της δικαστικής εξουσίας, της σύνθεσης της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτά που απέμεναν ήταν η διασφάλιση και των Ελληνοκυπρίων. Του αισθήματος ότι δεν θα είναι κάτω από την επιρροή μιας τρίτης χώρας.
Και θέλω να πω με την ευκαιρία ότι δεν βλέπω γιατί η Τουρκία θα πρέπει να εμμένει, μια χώρα με τόση έκταση στο να συντηρεί την κατοχή σε μια μικρή νήσο, σε ένα μικρό κράτος. Είναι προς όφελος της Τουρκίας, μέσα από τη λύση του Κυπριακού που θα είναι απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ιδίας, θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του φυσικού πλούτου καθώς και θα δώσουν την ευκαιρία να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.
Το παράδειγμα της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, που έχει ρυθμίσει ειρηνικά τα όσα αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και ένδειξη του τι σημαίνει να λυθεί επιτέλους ειρηνικά το κυπριακό πρόβλημα.
Για αυτό και κάνω έκκληση τόσο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά ιδιαίτερα προς εκείνους που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία στην Τουρκία, να σταματήσουν τις μονομερείς, παράνομες ενέργειες, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην Αμμόχωστο, να σταματήσουν να παραβιάζουν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, να σεβαστούν επιτέλους αυτά που τάχα επιδιώκουν, να σταματήσουν να έχουν βλέψεις σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών ή των μαρωνιτικών περιουσιών.
Αυτό που θέλω να στείλω σαν μήνυμα, και ήταν μια πρόταση την οποία αναβιώσαμε και μεταφέρουμε προς κάθε κατεύθυνση, στις ΗΠΑ, στα ΗΕ, στην ΕΕ, είναι ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν γίνονται για να εξαπατήσουμε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ. Ποια είναι η εξαπάτηση, αλήθεια, σε μια πρόταση που θέλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ για τα Βαρώσια, που θέλει να αρθεί η ισχυριζόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ, ποια εξαπάτηση μπορεί να περιέχουν προτάσεις που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου ή πόσο συμβατή προς το διεθνές δίκαιο θα είναι σε αντιστάθμιση να επιτραπεί στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες ή στα αεροπλάνα που υπερίπταται του εναέριου χώρου της Τουρκίας;
Έχω πει κατ΄επανάληψη πως η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά και στην επαναξιολόγηση του όλου ενεργειακού προγράμματος έτσι ώστε να μην παραγνωριστούν οι βλέψεις ή οι προγραμματισμοί, οραματισμοί της Τουρκίας, να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά ενδεχόμενα τη διέλευση ή τη συμμετοχή στις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Αρκεί να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αρκεί να σεβαστούν την ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.
Έχω επεκταθεί, ένιωθα την ανάγκη να μιλήσω, να σας εξομολογηθώ για τις προθέσεις, για τη βούληση, για την αποφασιστικότητα. Περνώ τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής μου και θέλω με κάθε μου προσπάθεια, με κάθε μέσο να δω ότι το όραμα, όπως το είχα προδιαγράψει το 2013, μπορεί ακόμα να πραγματωθεί».
Μετά το πέρας της λειτουργίας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ και ερωτηθείς αν αλλάζουμε την πολιτική από τις κυρώσεις που επιδιώκονταν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή η οποία θα τις επεξεργαστεί περαιτέρω, αλλά ταυτόχρονα και σαν ένδειξη ενός θετικού βήματος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο και θετικό εκείνο κλίμα, είναι η εφαρμογή από τη μια των ΜΟΕ που προτείνουμε αλλά βεβαίως και από την άλλη να παύσει η Τουρκία να ενεργεί κατά τον παράνομο τρόπο που ενεργεί είτε όσον αφορά την παραβίαση του στάτους της Αμμοχώστου, της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και των προσφάτων γεγονότων που καταδεικνύουν, δυστυχώς, μια εμμονή στην αδιαλλαξία, αλλά και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων».
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Τατάρ απορρίπτει εκ προοιμίου την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για το θέμα ειδικότερα της Αμμοχώστου και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ήδη γνωστοποιήσει προς τον γγ των ΗΕ την πρόθεση και τις προτάσεις μας, τις έχει διαβιβάσει την εισήγηση προς την αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών με την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αμερική, έχω διαβιβάσει την πρόταση προς τον κ. Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την ίδια ώρα και ο υπουργός Εξωτερικών την διαβίβασε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ. Έχω επίσης ενημερώσει και τον κ. Τζον Κέρι υπό την ιδιότητά του ως απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην υπουργού Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα την ερχόμενη βδομάδα θα έχω συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο -δυστυχώς λόγω του βεβαρημένου προγράμματος δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί προχθές η συνάντηση. Βεβαίως θα επιδιώξω και συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο».
Ερωτηθείς αν στάλθηκε νέα επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «διαβιβάστηκε μέσω των ΗΕ η πρόταση, η οποία, υπενθυμίζω, υπεβλήθη και την 31η Δεκεμβρίου 2020».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ