Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα - «Πέφτει» η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα - «Πέφτει» η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας ότι ορισμένες μονάδες των νότιων και δυτικών στρατιωτικών ζωνών ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση 14:47

Ρωσικά στρατεύματα τα οποία είχαν στρατοπεδεύσει στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μια κίνηση που «γεννά» ελπίδες πως θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τριβές μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας ότι ενώ συνεχίζονταν οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα, ορισμένες μονάδες των νότιων και δυτικών στρατιωτικών ζωνών ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε επισήμως και η ρωσική κυβέρνηση διά στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής. «Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο». Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

O γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε και τόσο αισιόδοξος στις δηλώσεις του ενόψει της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος από τη ρωσική πλευρά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, προκαλώντας φόβους για εισβολή, ειδικά καθώς οι κοινές ασκήσεις της Μόσχας με τη Λευκορωσία σημαίνουν ότι η Ουκρανία είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τον ρωσικό στρατό.

Πούτιν: Η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα

Υπό το πρίσμα της μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, άρχισε σήμερα η συνάντηση Πούτιν-Σολτς στην Μόσχα.

«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Νωρίτερα την Τρίτη, ωστόσο, την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμενόταν στη Μόσχα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ απαίτησε από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή».

Ικανοποίηση της ουκρανικής πλευράς

Από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης εκφράστηκε η πεποίθηση πως η Ουκρανία και οι Δυτικοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε όντας ικανοποιημένος ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», τόνισε ο υπουργός.

Ανταποκρίνεται η ενεργειακή αγορά

Ωστόσο, στο άκουσμα της είδησης, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 6% καθώς η αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των εντάσεων έκανε την εμφάνιση, αμβλύνοντας παράλληλα ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, οι τιμές στα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» καταγράφουν πτώση με το Brent στο -1,82% και το αμερικανικό αργό στο -2,07% και στα 93,50 δολάρια το βαρέλι. Θετικό σήμα δίνεται επίσης και από τις αγορές μετοχών που κινούνται θετικά, με τη μεταβλητότητα να υποχωρεί σημαντικά «αγοράζοντας» για την ώρα το σενάριο της αποκλιμάκωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντέκρουσε τη Δευτέρα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός λίγων ημερών, μετά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Μόσχας ότι σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση.

Εντωμεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες από τους παγκόσμιους ηγέτες συνεχίζονται με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συναντά τον Πούτιν την Τρίτη, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες. Το ρωσικό φυσικό αέριο που εισέρχεται στη Σλοβακία μέσω της βασικής διαδρομής που διασχίζει την Ουκρανία ανακάμπτει επίσης σταδιακά αφού έφτασε στα κατώτατα όρια μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η ροή αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη έχουν σταματήσει για πάνω από οκτώ εβδομάδες.

Κίνηση αποκλιμάκωσης ένα «βήμα» πριν την ανάφλεξη

Νωρίτερα, για «δραματική επιτάχυνση της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων» στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες ώρες έκανε λόγο ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δίνει εντολή τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην πρεσβεία των ΗΠΑ να κλείσει και το προσωπικό της να μεταφερθεί στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

«Έχω διατάξει αυτά τα μέτρα για έναν λόγο -την ασφάλεια του προσωπικού μας- και προτρέπουμε σθεναρά τους εναπομείναντες Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», ανέφερε στην δήλωση του ο Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για εισβολή της Ρωσίας «ακόμα και μέσα στην εβδομάδα».

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει στην Ουκρανία έως και 1 δισ. δολάρια σε κρατικές εγγυήσεις δανείων για να «ηρεμήσουν» οι αγορές, ενώ αντίστοιχο πακέτο ενίσχυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο θα χορηγηθεί υπό την μορφή δύο δανειακών δόσεων, αποφάσισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντωμεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία που συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν και την Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα διαμηνύει πως αν σκοτωθεί έστω κι ένας Ρώσος οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντονμπάς, η Ρωσία «θα απαντήσει». «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», επεσήμανε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Τσιζόφ. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε -στο Ντονμπάς ή όπου αλλού», συμπλήρωσε.

Για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό άλλωστε, την Τρίτη η ρωσική Δούμα ενέκρινε ψήφισμα για την αυτονόμηση τους, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση τον πρόεδρο Πούτιν, κατηγορώντας το Κίεβο πως δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ.

Λαβρόφ: Να γίνουν συνομιλίες στον ΟΑΣΕ αλλά δεν υποκαθιστούν αυτές με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

«Ενδιαφέρον» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να συζητηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν υποκαθιστά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, επεσήμανε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραματική επιτάχυνση στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων - Υπάρχουν ωστόσο σημάδια αποκλιμάκωσης;

Πούτιν: Η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα

Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης από την Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider