Αποφασισμένος να δώσει την έγκρισή του για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πεδίο» εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγα λεπτά μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής, η οποία υπερψήφισε το προεδρικό αίτημα για αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αν είναι πιθανή η αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, ο Πούτιν τόνισε πως «η Ρωσία θα φέρει σε πέρας κάθε υποχρέωση που έχει αναλάβει» απέναντι στους αποσχιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωστόσο σημείωσε πως «οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού δεν θα αναπτυχθούν απαραίτητα αμέσως τώρα».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, η οποία -όπως υπογράμμισε- δεν υφίσταται, καθώς τορπιλίστηκε με υπαιτιότητα της Ουκρανίας.
«Η συμφωνία του Μινσκ είναι "νεκρή" πολύ καιρό πριν η Ρωσία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο ΛΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σημειώνοντας πως «για την ακρίβεια, η Ουκρανία ήταν αυτή που την "σκότωσε", καθώς μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή της».
«Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς», ανέφερε στη συνέχεια.
«Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», τόνισε ο Πούτιν.
Παράλληλα, επιτέθηκε εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «οι ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες στόχευαν στη Ρωσία».
«Λάβαμε το μήνυμα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Εν συνεχεία ο Πούτιν υπεραμύνθηκε της επιλογής του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, ενώ ανέφερε πως η Μόσχα θα βρίσκεται στο βεληνεκές των ουκρανικών πυρηνικών πυραύλων.
«Το μόνο πράγμα που δεν έχει η Ουκρανία είναι το σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το επιλύσει», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, καθώς «είναι οπλισμένη μέχρι τα δόντια και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Η Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα Πούτιν για αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό
Στην έγκριση του αιτήματος, το οποίο είχε καταθέσει νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο εξωτερικό, προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η ρωσική Άνω Βουλή, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στις δύο αποσχιθείσες περιφέρειες του Ντονμπάς.
Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Σώματος, η απόφαση της Άνω Βουλής έχει άμεση ισχύ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση αλλά ούτε και το διάστημα το οποίο θα παραμείνουν στα εδάφη της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Νικολάι Πανκόφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, τόνισε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. «Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο, αν δεν την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Εάν οι εταίροι μας έχουν εισακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας, τις οποίες ανακοινώσαμε από τον Δεκέμβριο ακόμη του 2021, αναφορικά με το πρόβλημα των δεσμευτικών από νομικής απόψεως εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, εντίμως, στην βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της ισορροπίας των αμοιβαίων συμφερόντων», επισήμανε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Λαβρόφ ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει οι χώρες για την διασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους στην κοινή περιοχή.