Λ. Οίκος: «Εισβολή» η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς - Διάγγελμα Μπάιντεν στις 21.00

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λ. Οίκος: «Εισβολή» η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς - Διάγγελμα Μπάιντεν στις 21.00
Ως «εισβολή» χαρακτηρίζει πλέον η αμερικανική ηγεσία την ανάπτυξη ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και στις αποσχιθείσες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Ως «εισβολή» χαρακτηρίζει πλέον η αμερικανική ηγεσία την ανάπτυξη ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και στις αποσχιθείσες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως ανέφερε την Τρίτη ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, ο Φίνερ τόνισε πως «πιστεύουμε ότι, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της τελευταίας χρονικά εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με διαφορετικό αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διοίκηση αρχικώς δίστασε να μιλήσει για ανάπτυξη στρατευμάτων καθώς περίμενε να δει τι θα κάνει πράγματι η Ρωσία, ενώ όταν εκτιμήθηκε η κίνηση των Ρώσων στρατιωτών, ήταν πλέον καθαρό ότι πρόκειται για εισβολή.

Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα Πούτιν για αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό

Στην έγκριση του αιτήματος, το οποίο είχε καταθέσει νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο εξωτερικό, προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η ρωσική Άνω Βουλή, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στις δύο αποσχιθείσες περιφέρειες του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Σώματος, η απόφαση της Άνω Βουλής έχει άμεση ισχύ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση αλλά ούτε και το διάστημα το οποίο θα παραμείνουν στα εδάφη της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Νικολάι Πανκόφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, τόνισε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό.

«Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι προβλέπει το διάταγμα Μπάιντεν κατά της Ρωσίας

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο, αν δεν την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider