Τι προβλέπει το διάταγμα Μπάιντεν κατά της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει το διάταγμα Μπάιντεν κατά της Ρωσίας
Η άμεση αντίδραση Μπάιντεν στην αναγνώριση των αυτονομιστικών επαρχιών της Ανατολικής Ουκρανίας, με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Απαγόρευση μετακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, assets, ανθρώπων.

Μια ολοκληρωμένη δέσμη αυστηρών κυρώσεων προβλέπει το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εις βάρος της Ρωσίας, που ακολούθησε άμεσα την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, καθώς, όπως αναφέρει, «έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και απειλεί περαιτέρω την ειρήνη, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πιο ειδικά, το διάταγμα Μπάιντεν προβλέπει:

Ενότητα 1. (α) Απαγορεύονται τα ακόλουθα:

(i) νέες επενδύσεις στις αυτόνομες περιοχές από πολίτη των ΗΠΑ
(ii) εισαγωγή στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, οποιωνδήποτε αγαθών, υπηρεσιών, ή τεχνολογία από τις επίμαχες περιφέρειες
(iii) την εξαγωγή, επανεξαγωγή, πώληση ή προμήθεια, άμεσα ή έμμεσα, από τις ΗΠΑ ή από πρόσωπα ευρισκόμενα στις ΗΠΑ οποιωνδήποτε αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας προς τις επίμαχες περιφέρειες, και
(iv) οποιαδήποτε έγκριση, χρηματοδότηση, διευκόλυνση ή εγγύηση από πολίτη των ΗΠΑ, οπουδήποτε βρίσκεται, συναλλαγής από αλλοδαπό πρόσωπο όπου η συναλλαγή από αυτό το αλλοδαπό άτομο θα απαγορευόταν από αυτό το διάταγμα εάν εκτελείται από πολίτη των ΗΠΑ ή εντός των ΗΠΑ.

Ενότητα 2. (α) Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε ακίνητα που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ή που βρίσκονται ή υπόκεινται στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιουδήποτε προσώπου των ΗΠΑ έχει αποκλειστεί και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να πληρωθεί, να εξαχθεί, να αποσυρθεί ή να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο προς οποιοδήποτε πρόσωπο
(i) να λειτουργεί ή να έχει λειτουργήσει από την ημερομηνία της παρούσας διαταγής στις επίμαχες περιφέρειες
(ii) να είναι ή να έχει υπάρξει από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος διατάγματος ηγέτης, υπάλληλος, ανώτερο στέλεχος, στέλεχος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας οντότητας που δραστηριοποιείται στις επίμαχες περιφέρειες·
(iii) να ανήκει ή να ελέγχεται από, ή να έχει ενεργήσει ή να υποτίθεται ότι ενεργεί για λογαριασμό ή εκπροσωπώντας, άμεσα ή έμμεσα, από πρόσωπο του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία δεσμεύονται σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, ή
(iv) να έχει υποστηρίξει υλικά, χρηματοδοτήσει ή να έχει παράσχει οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά ή υπηρεσίες προς υποστήριξη οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα σε ακίνητα δεσμεύονται σύμφωνα με το διάταγμα.

Ενότητα 3. Οι απαγορεύσεις στην ενότητα 2 της διάταξης περιλαμβάνουν:
(α) πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή για το όφελος οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα σε περιουσία είναι δεσμευμένα σύμφωνα με τα παραπάνω, και
(β) τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιαδήποτε τέτοιο πρόσωπο.

Ενότητα 4. (α) Κάθε συναλλαγή που αποφεύγει ή έχει σκοπό να αποφύγει ή να παραβιάσει οποιεσδήποτε από τις απαγορεύσεις που ορίζονται ανωτέρω.
(β) Οποιαδήποτε συνωμοσία που οργανώνεται για την παραβίαση οποιασδήποτε από τις απαγορεύσεις που ορίζονται στο διάταγμα.

Ενότητα 5. Καμία εντολή της παρούσας διάταξης δεν απαγορεύει συναλλαγές για τη διεξαγωγή των επίσημων εργασιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από υπαλλήλους, δικαιούχους ή εργολάβους αυτής.

Ενότητα 6 (α) Η είσοδος μεταναστών και μη μεταναστών στις ΗΠΑ οι οποίοι άπτονται κάποιων εκ των παραπάνω στην ενότητα 2 αυτού του διατάγματος είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η είσοδος τέτοιων προσώπων στις ΗΠΑ, ως μετανάστες ή μη, αναστέλλεται με το παρόν, εκτός εάν ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ανάλογα με την περίπτωση, καθορίσει ότι η είσοδος του ατόμου δεν θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
(β) Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εφαρμόσει αυτήν την διαταγή όπως ισχύει για τις θεωρήσεις των εισόδων στην χώρα σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας.
(γ) Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας θα εφαρμόσει αυτή τη διαταγή όπως ισχύει για την είσοδο στην χώρα σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία - Μια ανάσα από την σύγκρουση με την Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider