Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία - Μια ανάσα από την σύγκρουση με την Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία - Μια ανάσα από την σύγκρουση με την Ρωσία
Εξελίξεις σε ρυθμό «χιονοστιβάδας» με την ανάπτυξη «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης στις ανατολικές επαρχίες καθώς το Reuters μεταδίδει ότι ήδη ρωσικά άρματα μάχης εθεάθησαν να κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Τελευταία ενημέρωση 14:13

Η ένταση έχει πιάσει «κόκκινο» πλέον στο ουκρανικό, και όλα τα σημάδια συνηγορούν πως η κατάσταση οδεύει προς σύγκρουση αν δεν επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα από την διπλωματία, καθώς όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί οι βομβαρδισμοί στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Είχε προηγηθεί ολονύχτιος «πυρετός» που προκλήθηκε από την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό, αλλά και τις εξελίξεις σε ρυθμό «χιονοστιβάδας» που ακολούθησαν με την ανάπτυξη «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης στις ανατολικές επαρχίες καθώς το Reuters μεταδίδει ότι ήδη ρωσικά άρματα μάχης εθεάθησαν να κινούνται προς το Ντονέτσκ, με τις αντίστοιχες αντιδράσεις των δυτικών κρατών.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου κάνουν λόγο για ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Στο κατεπείγον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία και Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Παγώνει ο Nord Stream 2

Η Γερμανία παγώνει την επικύρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Eίχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ο οποίος ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Η Κίνα συστήνει αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία «επιδεινώνεται», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου.

Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, δήλωσε επίσης ο Ουάνγκ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται», δήλωσε ο Ουάνγκ στον Μπλίνκεν. «Η Κίνα καλεί ξανά όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Η Κίνα θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις πλευρές, σημείωσε επίσης ο Ουάνγκ.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εν μέσω της «επιθετικότητας» της Ρωσίας, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Λίγες ώρες πριν, ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την Ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο Ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

«Απασφάλισαν» οι δυτικές δυνάμεις - Ορυμαγδός κυρώσεων

Η αντίδραση της Δύσης στις κινήσεις Πούτιν, ήταν άμεσες δηλώνοντας πως «δεν θα μείνουν αναπάντητες» από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε «κάποιου είδους ιδεολογική παρεκτροπή» και στην ομιλία του χθες Δευτέρα ανέμιξε «δύσκαμπτους» και «παρανοϊκούς» προβληματισμούς.

Αργότερα το πρωί της Τρίτης, ανακοινώθηκε από τον Ζ. Μπορέλ πως η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

Με την σειρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας.

Όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα, αν και νωρίτερα ο Λευκός Οίκος διέρρεε πως θα επιμείνει στην διπλωματία όσο δεν αναπτύσσονται ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

Στο εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δόθηκε εντολή την νύχτα να αποχωρήσει, όπως μεταδίδει το Bloomberg, με τον Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει πως οι διπλωμάτες θα περάσουν την νύχτα στη Πολωνία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε πως θεωρεί εθνική παραβίαση τις κινήσεις της Μόσχας, και πως περιμένει αποφασιστική και ξεκάθαρη στήριξη από την Δύση, ενώ ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Η Ρωσία παραμένει «ανοιχτή στο διάλογο»

Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε πως «Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας». Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση των Μπλίνκεν-Λαβρόφ.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Πούτιν αναγνωρίζει τις ΛΔ σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ - Έδωσε εντολή να αναπτυχθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider