Ο Πούτιν αναγνωρίζει τις ΛΔ σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ - Έδωσε εντολή να αναπτυχθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Πούτιν αναγνωρίζει τις ΛΔ σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ - Έδωσε εντολή να αναπτυχθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις»
Μέσω διαγγέλματος ο Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ΛΔ της Ανατολικής Ουκρανίας και στη εν συνεχεία διέταξε την αποστολή στρατευμάτων στις αποσχιθείσες περιοχές.

Τελευταία ενημέρωση: 22/2 00:15

Όλος ο πλανήτης παραμένει σε αγωνία καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν είπε στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο αποσχισμένων περιοχών ως ανεξάρτητα κράτη.

Το διάγγελμα Πούτιν

Ο Πούτιν άρχισε το διάγγελμά του για την ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι και πάλι κρίσιμη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία. Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών. Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, δήλωσε. Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ κατηγορώντας τες πως θέλουν να διαμελίσουν την Ρωσία καθώς «δεν χρειάζονται» μια τόσο μεγάλη χώρα.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία. Ο Πούτιν κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε.

Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση. Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης. Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα. Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας. Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΟΗΕ: «Παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Κατόπιν του διαγγέλματος του Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Συγκαλείται και το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, o Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, συγκάλεσε και αυτός εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Nωρίτερα την Δευτέρα, είχαν προηγηθεί οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων αποσχιστών των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ την Δευτέρα οι οποίοι ζήτησαν από την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο «αυτόνομων δημοκρατιών», επαναλαμβάνοντας ένα αντίστοιχο αίτημα που είχε τεθεί στην ρωσική ηγεσία την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μία ημέρα αντεγκλήσεων, φημολογιών, εντάσεων στις ανατολικές επαρχίες, και αναφορές για νέο γύρο συγκρούσεων στο Ντονέτσκ οι οποίοι μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος να σκοτωθούν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

Ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ και μεε τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του Αλεξέι Τσιρόκι, 51 ετών, σε έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια.

Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ο Πούτιν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι' αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο «κατώφλι» της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν σήμερα στο Reuters τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί.

«Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Κατηγορίες και διαψεύσεις

Ο νέος γύρος έντασης την Δευτέρα πυροδοτήθηκε εκ νέου από μία αναφορά της ομοσπονδιακής υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), η οποία ανακοίνωσε πως οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιοχή Ροστόφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ουκρανικής πλευράς, με το Κίεβο να διαψεύδει κατηγορηματικά τις ρωσικές αναφορές, κάνοντας λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ακόμα μία ανακοίνωση -αυτή τη φορά από τη Νότια στρατιωτική διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων- ήρθε να ρίξει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για μία εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, παρά το γεγονός πως το Κίεβο πριν δύο ημέρες θωρούσε μακρινό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν την εξουδετέρωση πέντε «δολιοφθορέων» που εισέβαλαν σε ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Ροστόφ και την καταστροφή δύο οχημάτων του ουκρανικού στρατού, τα οποία «εισήλθαν στο έδαφος της Ρωσίας για να παραλάβουν επειγόντως τα μέλη της ομάδας δολιοφθορέων».

«Tο περιστατικό συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου, 2022 στις 06:00 (ώρα Μόσχας), στο κατοικημένο σημείο Μιτκίνσκαγια της περιοχής του Ροστόφ, που βρίσκεται σε τμήμα της μεθορίου Ρωσίας- Ουκρανίας, όπου και εντοπίσθηκε η εν λόγω ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νότια στρατιωτική διοίκηση.

Από την πλευρά του το Κίεβο προχώρησε άμεσα στην διάψευση των ρωσικών ισχυρισμών, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ.

«Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών

Διεθνής αγωνία: Tι θα πράξει το Κρεμλίνο στις ανατολικές επαρχίες; - Διάγγελμα Πούτιν απόψε

gazzetta
gazzetta reader insider insider