Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας τόσο σε επίπεδο μεταρρύθμισης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης που σχετίζεται με την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε πάνω από 150 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας, «περνάει» όχι μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και μέσω του… ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider, η εσωτερική μονάδα ωρίμασης έργων του Ταμείου (PPF) θα αναλάβει να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και για projects που σχετίζονται με την υγεία, όπως η «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» και οι «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων». Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει το insider, στα μέσα Ιανουαρίου «κλείδωσε» επισήμως, δια της υπογραφής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ Σκυλακάκη, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των δύο αυτών μεταρρυθμίσεων – δράσεων, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό, άνω των 560 εκατ. ευρώ (περίπου 247 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 315 εκατ. για το δεύτερο) , όσο και σε σημασία.
1. Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης
Το έργο «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» αφορά στην υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Το έργο αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ. Μέσω του έργου αυτού θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Η κτιριακή λειτουργία των Κέντρων Υγείας θα βελτιωθεί με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και την δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών, καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
H ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας κτλ. επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους τους μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων. Τέλος στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης και διαχείρισης των κτιρίων.
H Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου, την διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του, έως την ολοκλήρωσή του. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.
Όπως σημειώνονταν στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 312 κέντρα υγείας στη χώρα και 1.763 άλλα σημεία εξυπηρέτησης της ΠΦΥ. Η πλειοψηφία αυτών των κτιρίων δεν έχουν ανακαινιστεί ουσιαστικά τα τελευταία 25 χρόνια. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλυση ζήτησης των διαφορετικών αναγκών των κέντρων υγείας και των σημείων εξυπηρέτησης ΠΦΥ, επιτρέποντας την κατάλληλη επιλογή των υποδομών. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 800 τ.μ. και 1400 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια κτίρια μεγαλύτερης επιφάνειας στην Αθήνα και σε πρωτεύουσες επαρχιακών νομών, τα οποία διαρθρώνονται σε περισσότερους ορόφους. Προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης. Εκτιμήθηκε το μέσο κόστος υποδομής, με βάση το κόστος ανακαίνισης του Κέντρου Υγείας ύψους 1.100 € / τ.μ.
2. Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων
Το έργο «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων» αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Μέσω του έργου αυτού, θα αναδιοργανωθεί, εκσυγχρονισθεί και τελικά ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Δευτεροβάθμιας Υγείας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ανθεκτικότητάς του, και την αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
· Κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων
· Αποκατάσταση υγρο/θερμομόνωσης
· Αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων
· Αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού
· Αντικατάσταση συστημάτων ιατρικού αερίου
· Αντικατάσταση ειδών υγιεινής
· Γενική ανακαίνιση, δίκτυα πυρασφάλειας, HVAC
· Εξωραϊσμό περιβάλλοντος χώρου
· Βελτίωση κυκλοφοριακού δικτύου
· Ανακαίνιση εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς
H Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου, την διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του, έως την ολοκλήρωσή του.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.
Όπως σημειώνονταν στο Τεχνικό Δελτίο που συνόδευε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι «σε επόμενο στάδιο θα περιγραφεί η διαδικασία ένταξης των έργων στο μοντέλο ΣΔΙΤ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 106 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο, ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ θα αφορά σε επιλογή μελετητή (για μελέτες, άδειες, προετοιμασία τευχών δημοπράτησης κ.α.) και 290 εκατ. ευρώ για το κατασκευαστικό αντικείμενο. Προβλέπεται και κονδύλι 9,4 εκατ. ευρώ για τεχνικό σύμβουλο (το ποσό περιλαμβάνει και την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ έναντι της παροχής υπηρεσιών για το έργο). Η ολοκλήρωση αναβάθμισης υποδομών του ΕΣΥ έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο 2025. Καθώς μιλάμε για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό μονάδων, επί της ουσίας υπάρχει και «πράσινο περιβαλλοντικό» αποτύπωμα (μέσω επενδύσεων σε πράσινη τεχνολογία, ενεργειακή απόδοση, ανακαίνιση κτιρίων κ.α.).
Συν 2 νέα έργα
Σημειώνεται ότι το insider προ ημερών αναφέρθηκε και στην ένταξη δύο νέων projects στη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Το πρώτο σχετίζεται την ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας με εμβαδόν 2.500 τ.μ., η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι το «Κτίριο Γονιδιακών-Κυτταρικών Θεραπειών και Εργαστηρίων Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η αναβάθμιση των δομών υγείας της χώρας «περνάει» και μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Φωτογραφία: Getty / Ideal Images