ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα 6 projects 1,1 δισ. ευρώ του PPF – Από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» έως το… «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο Σχιστό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα 6 projects 1,1 δισ. ευρώ του PPF – Από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» έως το… «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο Σχιστό
Νέα 6 έργα «έβαλε» η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο «καλάθι» της μονάδας ωρίμασης του ΤΑΙΠΕΔ. Το αεροδρόμιο Κρήτης, η έκταση της Εκκλησίας, οι μονάδες υγείας, το logistic center στο στρατόπεδο Γκόνου και η… «θαλάσσια» πύλη SCHENGEN.

Νέα σημαντικά έργα προστέθηκαν υπό την «ομπρέλα» της Μονάδα Ωρίμασης - PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για εμβληματικά έργα, συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, στα οποία δεσπόζουν η ανάπλαση του μεγάλου ακινήτου που σήμερα φιλοξενεί το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, η αξιοποίηση και διαχείριση του Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά (σε αυτό εμπλέκεται η Εκκλησία) αλλά και του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ή και έργα κομβικά για την δημόσια υγεία, όπως είναι η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας συνεδρίασε την Τρίτη, 1 Μαρτίου, και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ την ωρίμαση 6 νέων έργων. Όπως σημείωναν την Πέμπτη αργά το βράδυ κυβερνητικά στελέχη στο insider.gr, «η κυβέρνηση δείχνει την ικανοποίηση της και παράλληλα την εμπιστοσύνη της στο ΤΑΙΠΕΔ και στη νέα μονάδα ωρίμασης, καθώς ήδη έχει αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ανταποκρινόμενη στο αναπτυξιακό ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των έργων στρατηγικής σημασίας. Για αυτό και κοντά στις 19 δράσεις – έργα που ήδη έχουν ανατεθεί σε ΤΑΙΠΕΔ – PPF από τον περασμένο Νοέμβριου, ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ, βάζουμε στο καλάθι 6 επιπλέον projects περίπου 1 με 1,1 δισ. ευρώ».

Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

Αναφορικά με τα 6 projects, προφανώς και η περίπτωση του αεροδρομίου Ηρακλείου (στην Κρήτη) «Ν. Καζαντζάκης» και η αξιοποίηση της έκτασης των 3.500 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το σημερινό αεροδρόμιο είναι ενδιαφέρουσα και σημειολογική. Όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, το Ταμείο ως project manager θα ωριμάσει το ακίνητο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με στόχο η εκμετάλλευσή του να έχει πολλαπλασιαστική αξία για την εθνική και την τοπική οικονομία και κοινωνία της Κρήτης. Προφανώς το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει σχετικές μελέτες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του έργου, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην πορεία θα αποσαφηνιστεί και το θέμα των χρήσεων.

Το «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά

Ένα από τα νέα έργα σχετίζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία επιδιώκει την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης 3.000 περίπου στρεμμάτων στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζονται σενάρια χρήσεων και χωροθετήσεων, που περιλαμβάνουν ουρανοξύστες με γραφεία και κατοικίες, όπως και χώρους logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου κ.α. Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως «το μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας», καθώς γίνεται λόγος και για Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής. Επιπρόσθετα, στο «τραπέζι» έχουν πέσει και σχέδια για εγκατάσταση διαφόρων ήπιων σχετικά παραγωγικών μονάδων, όπως βιοτεχνίες, βιομηχανίες χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης κ.α., ώστε η έκταση να «φιλοξενήσει» και εγκαταστάσεις τύπου… ΒΙ.ΠΕ. Κατά εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός και αν βρεθούν, όπως εκτιμάται ότι απαιτείται, και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Τα 2 σημαντικά έργα για τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στο «πακέτο» εισήλθαν και δύο εμβληματικά έργα που θεωρούνται κομβικά για τη Δημόσια Υγεία. Το πρώτο σχετίζεται την ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας με εμβαδόν 2.500 τ.μ., η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Μεταξύ άλλων, στο έργο περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ανέγερση του κτιρίου, η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Το κτίριο θα στεγάσει, αίθουσες για τη διεξαγωγή ακτινοθεραπειών και χημειοθεραπειών, Ιατρεία κ.α. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι το «Κτίριο Γονιδιακών-Κυτταρικών Θεραπειών και Εργαστηρίων Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», ύψους πέριξ των 9 εκατ. ευρώ.

Το στρατόπεδο Γκόνου

Η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει και την ωρίμαση διαδικασιών για την ανάπτυξη της μεγάλης έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου, άνω των 670 στρεμμάτων, την χρήση του οποίου έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ, με στόχο να αναπτυχθεί μεγάλο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, στα πρότυπα του Θριασίου, με χρήσεις logistics, μεταποίησης, μεταφορών, ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί είτε ως ΣΔΙΤ είτε ως παραχώρηση, όπως συνέβη με τα αντίστοιχα στο Θριάσιο, αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το μοντέλο χρηματοδότησης και αξιοποίησης, με τον προϋπολογισμό του να εκτιμάται στα 250 - 260 εκατ. ευρώ. Στην αγορά αναφέρουν ότι η θέση του ακινήτου είναι κομβική, κοντά στον λιμένα Θεσσαλονίκης, με «βλέμμα» στην Εγνατία Οδό, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ευρύτερο στρατηγικό ρόλο με αιχμή και τις Βαλκανικές χώρες και αγορές. Μαζί με άλλα logistics centers που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται στη χώρα μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προώθηση νέων υποδομών (π.χ. σιδηρόδρομος), ως ευρύτερο εμπορευματικό – μεταφορά hub.

Τα «θαλάσσια» κτίρια - πύλες εισόδου SCHENGEN

Τέλος, το έκτο έργο σχετίζεται με υποδομές για την προσαρμογή των θεσμοθετημένων θαλάσσιων συνοριακών σημείων διέλευσης στη συνθήκη Schengen. Όπως εξηγούσαν στο Insider τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην εγκατάσταση κτηρίων - πυλών εισόδου SCHENGEN για τη διενέργεια ελέγχου των προσώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ελληνικό έδαφος, δράση που «αγγίζει» τον «θαλάσσιο χώρο» με την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων ή γιοτ. Το project αυτό εκτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider